De democraat Edward Markey, voorzitter van de commissie voor telecommunicatie en internet binnen het Congres, vindt de boete van 175 dollar, die Iphone-gebruikers moeten betalen als ze binnen twee jaar opzeggen, veel te hoog.

Hij vergelijkt de Iphone met een 'Hotel California'-dienst: 'You can check out any time you like, but you can never leave'. "Je zit vast aan de Iphone en kan het nergens mee naartoe nemen", zo omschrijft Markey het Iphone-contract tegenover de publicatie Computer Business Review.

De Iphone is volgens het congreslid exemplarisch voor de belofte en de problemen in de Amerikaanse mobiele telecomindustrie. "Aan de ene kant zorgt de Iphone voor een nieuwe vraag naar draadloze apparaten, maar aan de andere kant, zijn consumenten verplicht zich voor twee jaar aan een AT&T-abonnement te binden", aldus Markey.

AT&T heeft met Apple een contract gesloten dat in ieder geval tot 2012 loopt. Ook de democraat Mike Doyle heeft problemen met de manier waarop consumenten aan de Iphone 'vastzitten'. "Ik denk dat het tijd wordt dat de consument het voor het zeggen krijgt, en niet de telecomoperator."

De congresleden gaven hun commentaar op de Iphone tijdens een hoorzitting over de vraag in hoeverre Amerikaanse staten de macht moeten krijgen om de regels te bepalen waaraan aanbieders van mobiele telefonie zich moeten houden.

De staten hebben nu geen zeggenschap over de algemene voorwaarden en de prijzen van mobiele contracten. Telecombedrijf Verizon Wireless heeft al voorgesteld om een nationale autoriteit voor mobiele bedrijven in te stellen, in plaats van de regels per staat te bepalen.