Beide organisaties stellen dat de door T-Mobile voorgestelde regeling te karig is. De mobiele operator besloot donderdag om klanten gedupeerden 2 maanden gratis mobiel internet te geven. Dit als compensatie voor de capaciteitsproblemen op het mobiele netwerk. Dit geldt overigens niet voor alle klanten.

Deze compensatie is in de ogen van de Consumentenbond "een goed begin". Maar de belangenvereniging vindt dat de provider ten onrechte de suggestie wekt dat de capaciteitsproblemen slechts van korte duur zouden zijn. "De bond raadt klanten van T-Mobile aan om compensatie te eisen voor de hele periode waarin zij last hebben van de problemen."

De Consumentenbond belooft er bij de telecomaanbieder op aan te dringen de regeling in stand te houden totdat de problemen met het netwerk zijn opgelost.

Niet alleen internet

De Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) vindt de regeling te mager omdat de problemen volgens die organisatie niet alleen mobiel internet maar ook telefonie betreffen. T-Mobile erkent dat er in combinatie met 3G ook problemen zijn met sms en spraakverbindingen.

"Mensen welke [sic] T-Mobile klanten bellen gaan bijvoorbeeld direct naar de voicemail, terwijl de desbetreffende T-Mobile klant niet in gesprek is en daarnaast ook gewoon bereik heeft. Daarnaast worden gesprekken verbroken zonder dat een van de bellers ophangt", schrijft de SMCO in een verklaring.

Gratis opzeggen

SMCO voert naar eigen zeggen aanstaande woensdag een gesprek met T-Mobile namens de ruim duizend gedupeerden die inmiddels zijn aangesloten bij de stichting. Het wil dat gedupeerden direct kosteloos hun abonnement mogen opzeggen.

T-Mobile zegt dat de problemen in twee à drie weken zijn verholpen. In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Hilversum worden extra zendmasten geplaatst.

Op de site van T-Mobile kunnen klanten die "aantoonbaar hinder" hebben ervaren de compensatieregeling aanvragen. Uit diverse Twitter-berichten blijkt dat T-Mobile pas op zijn vroegst in juli de klachten zal afhandelen.

Update: Tekst licht aangepast. T-Mobile erkent wel bestaan problemen met spraakverkeer als 3G aan staat. 'Sheynberg': dank voor de correctie.