Triple town

Bouw een stad of dorp in puzzelvorm. Je krijgt verschillende elementen aangeboden die je moet plaatsen op het speelveld. Als je drie elementen naast elkaar plaatst, worden deze samengevoegd tot een groter/beter element. Drie van deze betere elementen naast elkaar worden weer samengevoegd tot een nóg beter element en ga zo maar door.

Je moet voorkomen dat je het hele speelveld volbouwt en proberen je stad te vullen met zoveel mogelijk goede elementen (denk aan struiken, bomen en huisjes). Dat klinkt redelijk makkelijk, totdat je te maken krijgt met gigantische beren die je in de weg zitten. Die moet je weer uitschakelen door ze in te sluiten.

Kortom, een leuke puzzel en bouwgame voor groot en klein.

Beschikbaar voor Android en iOS.

Temple Run (serie)

Aan (endless) runnergames geen gebrek in de smartphonewereld. De hype rondom dit genre (waarbij je in een eindeloze sprint zoveel mogelijk waardevolle spullen moet pakken en objecten moet ontwijken) kwam pas goed los toen Temple Run (Android, iOS) werd uitgebracht. Inmiddels staan alle appstores propvol met games die nagenoeg hetzelfde doen. Wij denken nog steeds dat de Temple Run-serie een van de betere is en daarom staat deze op onze lijst.

Plants vs Zombies serie

En nu we het toch over genres hebben die oververtegenwoordigd zijn op de smartphone-markt, tower defense-games kunnen er ook wat van. Dit genre vind je misschien nog wel vaker in de app store dan de endless runners.

Bescherm een omgeving of object door wachttorens te plaatsen op een vaste plek die hordes vijanden moeten uitschakelen. Hoe langer je dat volhoudt, hoe krachtiger de torens/soldaten die je kan neerzetten worden, ook de vijanden worden natuurlijk krachtiger waardoor de uitdaging altijd blijft.

In Plants vs Zombies (Android, iOS) zijn de planten de wachttorens en de zombies de vijanden die uitgeschakeld moeten worden. Plaats je planten op strategische plekken om zoveel mogelijk zombies uit te schakelen en je tuin te beschermen.

Fallout Shelter

(Android, iOS) is het bewijs dat een goede naam een game tot een topper kan maken, zelfs als deze game weinig te maken heeft met deze naam. Je moet in deze game je eigen Vault-Tec Vault bouwen om mensen die de laatste grote wereldoorlog hebben overleefd een veilig thuis te geven. Dit is een bouw- en management-game waarbij je vooral ook veel moet wachten.

Veel van de acties die jij in gang zet hebben een real-time-doorlooptijd maar je kan het een en ander versnellen door de portemonnee te trekken. Ondanks dat zit de game erg goed in elkaar en het Fallout-sausje werkt erg goed.

Steven Universe: Attack the light

Deze game is gebaseerd op de populaire tekenfilmserie en speelt als een semi- realtime RPG (Denk aan Mario RPG en Sonic The dark brotherhood). Vecht je een weg door verschillende kwaadaardige lichtwezens en maak je karakters sterker.

Het leuke aan Attack the light (Android, iOS) is vooral dat deze game zich helemaal toespitst op je touchscreen. Dat linkt misschien logisch, maar je moest eens weten hoeveel games er in de store staan die werken met vervelende on-screen controls (denk aan een virtuele controller). Deze game laat je op een bepaald ritme het scherm aanraken, tikken, wachten en schuiven om je karakters betere aanvallen te laten doen en zo de overhand te krijgen in het gevecht.

South Park: Phone Destroyer

We blijven even bij de RPG's (op basis van populaire tv-series). De TV-serie South Park heeft door de jaren heen al aardig wat games voortgebracht, de een leuker dan de ander, maar de game-serie kwam pas echt goed op stoom met The Stick of Truth (voor spelcomputers en PC), nu mogen de mobiele gamers ook eindelijk genieten van een goede game in het South Park-universum.

In South Park: Phone Destroyer (Android, iOS) speel je cowboy en indiaantje met/tegen vrienden en buurtbewoners en terwijl je dat doet ontvouwt er zich een grappig verhaal.

Futurama: Worlds of Tomorrow

En nog een game gebaseerd op een populaire serie. Futurama: Worlds of Tomorrow is een game waarin niet alleen RPG-elementen zijn verwerkt, maar ook bouw- "simulatie"- en management-elementen. Dikke pret en een flinke dosis typische Futurama-humor.

Pocket Mortys

Nou vooruit, nog een RPG op basis van een populaire tv-serie dan. Rick & Morty heeft de afgelopen jaren heel wat losgemaakt in televisie land en de fanbase groeit nog steeds explosief. Dat betekent uiteraard dat er ook een game moet worden uitgebracht om de fans bezig te houden.

Pocket Mortys is een parodie op de Pokémon-games van Nintendo. Verzamel zoveel mogelijk Mortys, laat ze tegen elkaar vechten en word "The very best, like no one ever was". Het internet staat vol met Pokémon-kloons waarvan de meeste niet echt goed zijn. Pocket Mortys laat (op verschillende manieren) zien dat een kloon niet altijd slecht hoeft te zijn.