De langverwachte iPhone 5 is er eindelijk. Het toptoestel van ceo Tim Cook neemt het op tegen de high-end toestellen van uiteenlopende concurrenten. In de loop der tijd hebben zij de grote achterstand op de iPhone wat weten in te lopen, maar de iPhone 5 verandert de verhoudingen weer.

Het Android-leger

Onder de voornaamste tegenstanders bevinden zich de Galaxy S3 van Samsung, waarmee Apple in diverse rechtszaken is verwikkeld over na-aperij, diefstal en patentschending. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent is ook de maker van Google's huidige Android-paradepaardje de Galaxy Nexus. Die smartphone is wat ouder, maar draait wel de nieuwste Android-versie 4.1 (Jelly Bean). Dat doen tot op heden maar weinig toestellen.

Het door Google overgenomen Motorola heeft vorige week nieuwe Droid Rarz-smartphones gelanceerd die de iPhone 5 moeten weerstaan. Idem dito voor de high-end Ascend D Quad-toestellen van de Chinese telecomreus Huawei, die ook naar Nederland komen.

Een andere wannabe iPhone-killer is de One X van de ooit grote Android-leverancier HTC. Ook dat bedrijf ligt juridisch in de clinch met Apple, waarbij wordt geschermd met importverboden voor de grote Amerikaanse markt.

De Microsoft-guerilla

Een eveneens kleine kanshebber is het op gsm-gebied nog grote Nokia. De net onthulde Lumia 920 draait de nieuwe versie van Microsofts smartphonebesturingssysteem Windows Phone 8. Ondanks Nokia's marketingmisleiding en de teleurstelling onder investeerders is dit een iPhone-tegenstander die dankzij Microsofts patentbescherming wel eens groot kan worden. Ook Nokia's eigen patentkracht komt hierbij van pas.

Terwijl Windows Phone 8 nog op zich laat wachten, heeft Microsoft ook Samsung weten te strikken voor dat nieuwe platform. De Ativ S-smartphone heeft qua ingewanden veel weg van Samsungs Android-toptoestel Galaxy S3 maar dan met een ander, eigen uiterlijk.