Samsung heeft voorheen al toestellen gebracht met Windows Mobile (6.x) en ook Windows Phone 7 (en 7.5). De elektronicafabrikant gaat mee met Microsofts nieuwe mobiele besturingssysteem. Dat Windows Phone 8 is niet upgradebaar vanaf voorganger Windows Phone 7.x, die zelf niet compatibel was met de voorgeschiedenis qua apps van Windows Mobile.

Met Microsofts zegen

Het nu op elektronicabeurs IFA onthulde Phone 8-apparaat draagt de naam Ativ S en heeft qua specificaties nogal wat weg van Samsungs huidige Android-toptoestel Galaxy S III. Het uiterlijk is echter geheel anders. Samsungs presentatie is mede onthuld door het officiële Windows Phone-blog van Microsoft zelf.

De Ativ S is 8,7 millimeter dun, heeft een 4,8 inch HD Super AMOLED-scherm wat is gemaakt van Gorilla Glass 2. Dat speciale glas van Corning is moeilijk te breken maar toch lichtgewicht. De processor is een 1,5 GHz dualcore Snapdragon S4 van Qualcomm. Het geheugen is 1 GB en de opslagruimte is 16 of 32 GB, maar dat laatste kan worden uitgebreid via een microSD-geheugenkaart. De accu heeft een capaciteit van 2300 mAh wat volgens de leverancier een volledige dag werken op één lading mogelijk moet maken.

Update: Aangepast dat Windows Phone 8 wel compatibel is (qua apps gemaakt voor Windows Phone 7.x), maar dat huidige toestellen niet kunnen upgraden naar dat nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft.