De iPhone 5 is volgens al uitgelekte informatie een krachtiger toestel met iets groter, uitgerekt scherm. Het ontwerp van het apparaat is ook aangepast, en breekt met het uiterlijk van de twee vorige modellen: 4S en 4. Die twee waren weer een nieuw design ten opzichte van de iPhone 3GS en 3G, die duidelijk waren gestoeld op het ontwerp van de eerste iPhone uit 2007.

Proberen met Motorola

Apple's állereerste 'iPhone' was eigenlijk geen eigen toestel. De succesvolle maker van muziekspelers heeft in 2004 een samenwerking opgezet met de toen nog grote gsm-fabrikant Motorola. De twee hebben de muziekspeler van de iPod ontwikkeld voor een mobiele telefoon, die uiteindelijk in 2005 op de markt kwam. De zogeheten iTunes-telefoon (officieel Rokr geheten) is geen groot succes geworden.

Vervolgens ontwikkelde Apple zelf een mobiele telefoon, die meer dan slechts een gsm met muziekmogelijkheden is geworden. Die eerste eigen iPhone werd in 2007 onthuld, toen nog zonder (externe) apps en ook zonder App Store. Aanvankelijk zette Apple in op webapps voor zijn smartphone met touch-scherm.