De iPhone 5 is aan de wereld onthuld en de geruchten vooraf, inclusief uitgelekte foto's, blijken veel geheimen al te hebben onthuld. De nieuwe Apple-smartphone heeft een hoger scherm van 4 inch, een krachtigere A6-processor en ondersteuning voor snelle mobiele netwerken die 4G-technieken zoals LTE gebruiken.

Dunner, lichter

Het iets dunnere en iets lichtere toestel verschilt qua uiterlijk niet heel veel van voorganger iPhone 4S, die qua design op een antenne-detail na gelijk is aan de iPhone 4. Dat toestel is nu 2 jaar en 3 maanden oud: de toen nog levende ceo Steve Jobs heeft het compleet vernieuwde ontwerp in juni 2010 onthuld.

De 4 (met 8 GB) is het nieuwe instapmodel voor de onderkant van de markt, en komt gratis bij mobiele abonnementen. De 4S (ook met 8 GB) is voortaan de middenmoter en kost 99 dollar bij een abonnement. De iPhone 5 kost 199 dollar voor de uitvoering met de minste opslagruimte: 16 GB. De uitvoeringen met 32 en 64 GB kosten respectievelijk 299 en 399 dollar. Die prijzen zijn hetzelfde als wat Apple tot vanavond rekende voor de 4S met diezelfde opslagcapaciteit. Nederlanders kunnen de iPhone 5 vanaf 28 september bestellen.

Jaar geleden al verwacht

De iPhone 5 is oorspronkelijk al een jaar geleden verwacht. Diverse lekken, zowel van anonieme bronnen als van Apple-bestuurslid Al Gore, hebben in de loop van 2011 een lancering in september of oktober van dat jaar aangegeven. Uiteindelijk is begin oktober vorig jaar de snellere S-uitvoering van de iPhone 4 onthuld.

Update 20:58

Meer beeld van de (zwarte en witte) iPhone 5 toegevoegd.

Update2: Ter verduidelijking nog een vergelijkende foto van iPhone 5, 4S en 4 toegevoegd.