Apple heeft drie nieuwe iPhone-modellen uitgebracht: de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Wie overweegt om een nieuwe telefoon te kopen, zal zich afvragen of het de moeite waard is om van de X over te stappen naar een van deze opvolgers of dat de nu goedkopere iPhone X nog goed genoeg is.

De beslissing is eenvoudig wanneer je meer schermruimte nodig hebt: Als je waarde hecht aan een groter scherm, moet je kiezen voor het XS Max model. Intern zijn de twee modellen XS en XS Max bijna identiek.

De verschillende prijzen van de drie iPhones zijn waarschijnlijk de doorslaggevende factor en je eigen budget is daarom het doorslaggevende aankoopcriterium.

Merk ook op dat het prijsverschil tussen een model met 256 GB geheugen en de volgende hogere apparaatklasse met 64 GB ruimte niet al te groot is. De iPhone XS Max kost bijvoorbeeld slechts honderd euro meer dan de "kleine" XS.

De iPhone XS is verkrijgbaar bij Apple voor 1149 Euro (64 GB) en 1319 Euro met 256 GB. Het eerste verschil: Alleen de XS is beschikbaar met 512 GB opslagcapaciteit voor 1509 euro.

De prijzen van de iPhone X zijn iets lager, de iPhone X met 64 GB kan je al aanschaffen voor 989,95 Euro, het model met 256 GB voor 1149,95 Euro. Op het web zijn er ook tal van goedkope aanbiedingen, met een beetje zoeken vind je het model met 64 GB voor ongeveer 850 euro.

Grootte

De behuizing en het gewicht zijn bijna gelijk - de XS is 3 gram zwaarder dan de X. De afmetingen zijn identiek, iPhone X en iPhone XS meten 143,6 mm x 70,9 mm en zijn x 7,7 mm dik. Met zijn afmetingen van 77,4x157,5x7,7 mm is de iPhone XS Max aanzienlijk groter, maar past beter in de hand dan een Plus-model.

beeldkwaliteit

Er lijken geen vernieuwingen te zijn in de kwaliteit van het display. Mogelijk heeft Apple de krasbestendigheid verbeterd, op de pagina vermeldt de fabrikant een "verbeterde krasbestendigheid". Ook de contrastverhouding is 1.000.000.000:1 en de helderheid tot 625 cd/m2, hetzelfde als bij de iPhone X dus.

Prestaties: De processor

Het grootste verschil tussen de iPhone X en de opvolger is toch wel te zien aan de processor: in plaats van de A11-chip is de iPhone XS uitgerust met een nieuwe A12-chip. Dit is een nieuwe generatie chips in het geavanceerde 7 nm-productieproces, dat naar verwachting tot 15 procent betere prestaties zal leiden. Het energieverbruik is ook verminderd, evenals de prestaties van de geïntegreerde grafische chip. In de eerste tests met Geekbench scoorde de XS echter slechts 10266 punten, wat slechts iets boven de iPhone X's metingen ligt. Helaas vereist deze benchmark een geringe meettolerantie om rekening te houden met deze benchmark. Volgens de metingen stijgt de kloksnelheid van 2,39 GHz naar 2,49 GHZ.

Volgens Apple zal de nieuwe iPhone XS echter sterk profiteren van een verbeterde neural engine en verbeterde grafische prestaties. In ieder geval voor alledaagse taken zoals surfen, zal je geen verschillen merken tussen iPhone X en iPhone XS - terwijl de nieuwe iOS 12 duidelijke prestatieverbeteringen met zich meebrengt.

Er zijn nog meer prestatieverbeteringen, dus beveiligingsfeatures moeten sneller werken. Dat zal je merken bij het gebruik van bijvoorbeeld Face ID. Dus de iPhone X was altijd snel genoeg voor de meeste gebruikers, maar het ontgrendelen met je gezicht kon wat ons betreft wel een stukje sneller, iets dat je met de XR en XS dus wel merkt.

De camera

Beide apparaten hebben een 12-megapixel camera op de achterkant, maar er zijn grote verschillen: iPhone XS heeft een verbeterde sensor met een groter sensorvlak, wat een betere beeldkwaliteit (minder ruis) betekent bij weinig licht. Foto's binnenshuis moeten er beter uitzien, ook video-opnamen profiteren van de betere sensorkwaliteit. De eerste testresultaten ontbreken nog steeds.

De combinatie van twee camera's blijft hetzelfde: een groothoekcamera met f/1.8 diafragma en een telelens met f/2.4 diafragma, die indrukwekkende portretten met scherptediepte combineren. De bionic A12-chip verbetert ook de fotofunctie, aangezien een aparte beeldprocessor verantwoordelijk is voor het maken van de foto en de beeldverwerking. Volgens Apple is deze "neural engine" van de beeldprocessor aanzienlijk verbeterd, bijvoorbeeld de SmartHDR-functie is nieuw. Zelfs het vorige model had een automatische HDR-functie, dat minder complex werkt. Voor het eerst zijn ook video's met een groter dynamisch bereik mogelijk (heldere en donkere gebieden worden dan beter weergegeven in de video).

Nieuw is ook een bokeh-effect, je kunt de achtergrond vervagen na een opname met de schuifregelaar: Optioneel is bij een portret alleen het gezicht scherp, desgewenst is ook de achtergrond herkenbaar - wat soms wenselijk is.

Apple heeft ook de Portrait Light-functie verbeterd, die maximaal vier lichteffecten ondersteunt, waaronder Studio Light, Contour Light, Stage Light en Stage Light Mono. De laatste twee effecten verwijderen de achtergrond, terwijl de andere twee opties de lichtinval op een gezicht veranderen. De portretlichtfunctie bevindt zich nog in de bètafase en leidt niet altijd tot optimale resultaten, maar is een onderhoudende manier om de toch al goede portretfoto's te verbeteren. Apple heeft de camerabalk aan de voorkant behouden, een 7MP True Depth-camera met portretmodus en portretlicht. De TrueDepth-camera stelt de Face ID-functie in staat om iPhone X en XS te ontgrendelen. Apple heeft ook de True Tone Flash verbeterd, op de iPhone XS bestaat deze uit vier LED's van hetzelfde ontwerp en moet er nog natuurlijker uitzien. Op iPhone X waren twee LED's verantwoordelijk voor een koude, twee voor warme witte verlichting.

Frontcamera

In sommige details heeft Apple ook de "Selfie camera" geoptimaliseerd, je kunt nu video's opnemen met een groter dynamisch bereik met de camera aan de voorkant, er is een "filmische video stabilisatie" voor minder trillende opnamen toegevoegd en de nieuwe foto opties Bokeh en diepte controle zijn ook erg fijn om te gebruiken.

Geluid

Apple heeft het afspelen van geluid en de geluidsopname verbeterd, video wordt nu opgenomen met stereogeluid, wat volledig nieuwe opname-effecten mogelijk moet maken. Bij het afspelen van geluid, moet men ook profiteren van verbeterde luidsprekers met een "breder stereo-effect".

Wat wij wel erg jammer vinden is dat de iPhone XS niet meer standaard wordt meegeleverd met een Lightning naar Jack-converter, de 9-euro kostende adapter voor normale koptelefoons of andere apparaten zou moeten was een schrale troost voor de mensen die hun dure koptelefoon niet meer kunnen aansluiten. Nu moeten ze ook nog eens los een aparte converter aanschaffen.

Het is al vervelend genoeg dat Apple "dapper" de koptelefoonaansluiting heeft weggelaten, maar dat ze nu ook nog bewust de converter niet meeleveren is extra zuur.

Lees ook: Onze tests onderstrepen: breng de koptelefoonaansluiting terug! Zie hier waarom het weglaten van de koptelefoonaansluiting een slechte zet is Je smartphone wordt platter en dat is niet ok

Sneller modem

LTE is nu up to date en kan gigabit-snelheden halen, blijkbaar wordt er een nieuwe modem van Intel gebruikt in de iPhone XS - nadat Apple lang op Qualcomm had gewed. Of een gebruiker dit in de praktijk opmerkt, is echter een andere vraag. De grootste innovatie is dat de nieuwe XS nu een eSim ondersteunt. Deze functie wordt echter pas in de loop van het jaar geactiveerd. Dan kan je bijvoorbeeld gewoon een virtuele SIM-kaart in het buitenland gebruiken.

De specificaties

De voor het eerst verkrijgbare "gouden" kleur biedt waarschijnlijk het grootste differentiatiepotentieel voor veel kopers. Het nieuwe iPhone-model lijkt overigens een andere kleurnuance te hebben dan eerdere gouden iPhone-versies, in plaats van een mat aluminium frame heeft het ook een glanzend gouden frame van roestvrij staal. Maar de eerste reacties van waarnemers van de keynote waren zeer positief.

Levensduur van de batterij

Tot 30 minuten langer dan iPhone X moet de iPhone XS bruikbaar zijn. Uiteraard heeft Apple de accucapaciteit niet vergroot, maar de CPU zou iets efficiënter moeten werken. Maar er is een verrassing met de lijst van haalbare gebruikstijden: de surftijd blijft hetzelfde met 12 uur, de gesprekstijd daalt van 21 naar 20 uur - misschien een gevolg van de nieuwe Intel modem? Het afspelen van video's is een uur langer mogelijk. Het Max model houdt het langer vol dan de iPhone X, met een gemiddelde gebruikstijd van 90 minuten langer dan de iPhone X en een gesprekstijd van 25 uur.

Net als de iPhone X kunnen de twee apparaten in 30 minuten voor de helft worden opgeladen, maar volgens de eerste rapporten zou het draadloos opladen via een QI-lader iets sneller mogelijk moeten zijn.

Ons oordeel

De iPhone XS biedt vele verbeteringen, vooral de camerafuncties lijken veel te zijn aangepast. Voor fotografen kan dit een argument zijn om over te stappen. Naar onze mening zijn de verschillen in de praktijk minder merkbaar voor alle andere functies, een overstap van iPhone X naar iPhone XS lijkt ons beperkt zinvol - in tegenstelling tot de overstap van X naar XS Max.

Kan je dan niet beter gewoon een iPhone X aanschaffen? Als het je puur om de prijs te doen is, ja. De iPhone X is absoluut geen slechte keuze en verschillen zijn niet al te groot. Doe dit alleen als je de iPhone X voor een mooie prijs op de kop kan tikken, anders kan je net zo goed gaan voor de iPhone XR. De prijs van de ultramoderne XR is iets lager dan die van het oudere iPhone X model.