Apple en Orange hebben ingestemd te stoppen met de exclusieve verkoop van de iPhone, zo maakte de Franse toezichthouder op het gebied van mededinging dinsdag bekend. De 5-jarige overeenkomst tussen Apple en Orange over de verkooprechten in Frankrijk gaat de prullenbak in.

Drie maanden

Apple mag van de mededingingsautoriteit voortaan maximaal voor drie maanden exclusieve rechten aan een telecomaanbieder geven bij lancering van nieuwe toestellen. Die periode van drie maanden is volgens de toezichthouder voldoende om lanceringskosten terug te verdienen.

De Franse mededingingsautoriteit had al in december 2008 beslist dat de exclusieve verkoop moest stoppen. Het gerechtshof in Parijs sloot zich in februari bij dat besluit aan. De Franse telecomaanbieder Bouygues had de zaak bij de toezichthouder aanhanging gemaakt. Ook SFR en de consumentenorganisatie UFC-Que Choisir sloten zich bij de klacht aan. De marktwaakhond concludeerde dat de exclusieve iPhone-verkoop 'nog meer starheid veroorzaakte in een sector die al wordt geplaagd door een gebrek aan concurrentie'.

Britse iPhone ook via Orange

In het Verenigd Koninkrijk gaat Orange ook de iPhone voeren, nadat concurrent O2 de afgelopen jaren het exclusieve verkooprecht had. De iPhone-abonnementen van Orange en O2 lijken verdacht veel op elkaar, stelt de BBC vast. In Nederland is T-Mobile vooralsnog de exclusieve aanbieder van de iPhone.

Eind 2007 oordeelde een rechter in Duitsland dat het lokale iPhone-monopolie van T-Mobile niet onrechtmatig was.