De beslissing voor deze overstap is mede ingegeven door de concurrentiestrijd die Dell nu aangaat met Blackberry-maker RIM (Research in Motion) op de markt voor zakelijke smartphones. Dit zegt Dells financieel directeur Brian Gladden in een interview met de Wall Street Journal. Naast de op stapel staande smartphones met Windows Phone 7 (WP7) komt Dell ook met toestellen die op Android draaien.

De Dell Venue Pro wordt volgende week officieel gepresenteerd in Amerika. Dan begint bij Dell ook de grote omruilactie. Volgens de fabrikant gaat de overstap naar de eigen telefoons zeker 25 procent aan kosten in mobiele telefonie besparen. Dat kan vooral door het schrappen van de BlackBerry-servers, die het mobiele dataverkeer van de RIM-smartphones verzorgen. Over twee weken wil Dell starten met een marketingcampagne om zakelijke klanten over te halen eveneens een dergelijke omruilactie te doen.

Marketingstunt

Concurrent RIM zegt in de Wall Street Journal dat de hele actie van Dell niets meer is dan een marketingstunt. Ook wordt betwist dat Dell met deze overstap kosten gaat besparen. “Het gaat ze alleen maar om gratis publiciteit”, zegt RIM’s marketingchef Mark Guibert tegen de zakenkrant.

Het is hoe dan ook wel opnieuw een slag voor RIM, dat in de afgelopen maanden veel last heeft gehad van de opkomst van Android en de iPhone in de zakelijke markt. Tot dit jaar was BlackBerry vrijwel alleenheerser in die markt. Volgens PC World is er met een deal ter grootte van 25.000 werknemers een omzet van 1,2 miljoen dollar gemoeid.

Telefoon die niemand wil

Overigens worden er ook vraagtekens gezet bij de overstapactie van Dell. Zo merkt een blogger van de site 24/7 Wall Street op dat de Dell Venue Pro amper is getest.

Ook heeft Dell nog geen grote Amerikaanse telco's, zoals AT&T of Verizon, bereid gevonden het toestel op de markt te brengen. “De Venue Pro zou wel eens slecht kunnen verkopen. Dell kan dus gezichtsverlies lijden en zijn werknemers opzadelen met een smartphone die niemand anders wil.” Eerder is al bekend geworden dat Microsoft zijn eigen werknemers ook voorziet van Windows Phone 7-toestellen.