“We willen een telefoon maken die voldoet aan de wensen van de aanbieders. De diensten die zij kunnen bieden zijn juist van toegevoegde waarde”, legt hoofd consumentenproducten Ronald Garriques uit. Volgens Garriques staat Dell in de ontwikkeling van een smartphone vooral ten dienste van de operators. “Aan ons de taak om hardware, software en design te integreren.” De directeur stond dinsdag via een webcast samen met andere hoge Dell-heren een aantal analisten te woord.

Garriques, ooit hoofd van de telefoniedivisie van Motorola, kon nog niet zeggen met welke operators het bedrijf zaken ging doen, maar zegde wel toe dat de smartphone van het bedrijf technologieën als LTE, Wimax en TD-SCDMA ondersteunt. Deze laatste techniek wordt vooral in China toegepast en is een vorm van 3G-functionaliteit.

Smartphone voor bedrijven

Dell richt de smartphone vooral op consumenten en het MKB. Volgens de bedrijvenunit van het concern is er ‘absoluut vraag’ naar een nieuwe smartphone. Daarbij gaat het er niet zozeer om dat Dell de telefoon produceert, maar wel om de eigenschappen van het toestel, aldus Stephen Felice van Dell’s MKB-unit.

Het bedrijf uit Texas richt zich op de vier grootste operators in de wereld en past de smartphone aan hun wensen aan, vertelt Garriques verder. Volgens de directeur worden veel wensen van providers niet ingewilligd door traditionele fabrikanten zoals Samsung, LG en Nokia.

Onduidelijkheid over Android OS

Al medio 2008 bevestigde ceo Michael Dell geruchten dat het bedrijf aan een smartphone zou werken. Destijds werd gesuggereerd dat het toestel op Google’s Android OS zou gaan draaien, maar die aanname is nog altijd niet officieel bevestigd.

Volgens een analist heeft Dell begin dit jaar een eerste versie van een smartphone gepresenteerd aan telecombedrijven in de VS. Die waren niet onder de indruk. Het prototype dat zowel Windows Mobile als Google Android kan draaien, was volgens de telco's niet onderscheidend genoeg.

Wimax en LTE

Er bestaat eveneens onduidelijkheid over het moment waarop de Dell-telefoon op de markt zou moeten verschijnen. Wimax is pas onlangs aan een start in de Verenigde Staten begonnen en de grote introductie van de LTE-techniek wordt pas in 2012 verwacht. Volgens analisten zou het daarom nog jaren kunnen duren voordat de smartphone van Dell het licht zal zien. Eerder maakte het bedrijf met succes PDA-toestellen, maar vanwege de opkomst van de smartphone werd de productie daarvan vorig jaar stilgezet.