Terwijl de wereldwijde uitrol van Android 2.2 volop in gang is, komt Dell met een apparaat dat draait op Android 1.5. Die versie stamt uit april 2009, zestien maanden oud dus. Eerder zette Dell al de Streak in de markt, een mini-tablet pc met Android 1.6.

Sinds de introductie van Cupcake, zoals Android 1.5 wordt genoemd, zijn er al vier nieuwe versies van Android verschenen. Inmiddels staat Android 3.0 voor de deur en zou Google zelfs al bezig zijn met een upgrade van die nog uit te komen versie.

Ook mindere processor

Dell zegt wel Android 1.5 wat te hebben opgeleukt met nieuwe mogelijkheden, zoals een mogelijkheid om handgeschreven tekst te herkennen, maar de snelheid van 1.5 ligt beduidend lager dan de nieuwste versies. Daarnaast is de Aero uitgerust met een 624 MHz processor terwijl vrijwel alle smartphones die nu op de markt verschijnen gebruik maken van een 1 GHz chip.

Ook worden applicaties grotendeels uitgesloten omdat die een hogere versie van Android nodig hebben. Googles nieuwe Voice Action stembesturingssysteem heeft bijvoorbeeld versie 2.2 nodig.

Redenen zijn mistig

Waarom Dell gekozen heeft voor Android 1.5 is niet helemaal duidelijk. Prijstechnisch is 100 dollar wellicht aantrekkelijk, maar de LG Ally die door Verizon in de Amerikaanse markt wordt gezet is te koop voor de helft van die prijs. Voor minder dan 100 dollar is ook de HTC Aria bij AT&T te koop. Beide draaien op Android 2.1.

Volgens JR Raphael van het blog Android Power, zou het huidige distributiemodel van Android de oorzaak kunnen zijn dat smartphoneleveranciers moeite hebben de ontwikkeling van Android bij te houden. Dell, en ook Sony Ericsson, zouden zo lang bezig zijn met het modificeren van de software dat hun producten al verouderd zijn op het moment dat ze de markt opkomen.

“Een telefoon proberen te verkopen met Android 1.5 is als het verkopen van een computer met Windows ME”, zegt Raphael. “Het is onvergeeflijk.”