Dell stort zich daarmee op de Chinese mobiele markt, die Apple momenteel domineert. Michael Clendin, manager bij RedTech Advisors, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zich richt op de Chinese techmarkt, zegt dat de samenwerking met Baidu een wanhoopsdaad is van Dell: “Ik vermoed dat Dell zich vastgrijpt aan een strohalm om alle mogelijke publiciteit te krijgen die zijn producten aantrekkelijker kan maken. Uiteindelijk denk ik dat Apple het blijft winnen met de iPad en iPhone."

Tablets en smartphones

Het is onbekend wanneer Dell de nieuwe producten op de markt gaat brengen, maar lokale media speculeren over een lancering in November. Dell kwam in juni met een 10-inch Android-based tablet die ook in Europa en de Verenigde Staten te verkrijgen is.

Baidu startte vorige week met een applicatieplatform en lichtte een tipje van de sluier op met betrekking tot zijn nieuwe besturingssysteem dat is gebaseerd op Android. Het bedrijf hoopt het groeiend aantal smartphone- en tabletgebruikers te bereiken met het besturingssysteem.

Chinese mobiele markt

De deal tussen Dell en Baidu is één van de laatste ontwikkelingen op de mobiele markt. De Chinese smartphone- en tabletmarkt groeit snel. Dell kondigde in 2009 al aan smartphones in China op de markt te willen brengen.

Baidu is de grootste zoekmachine in China, sinds Google's positie is gestagneerd vanwege grote imagoproblemen en internationale kritiek op het bedrijf. Google dreigde zich terug te trekken uit China na een hack en zei op te houden met het censureren van zijn zoekmachine.