Ontwikkelaars moeten soms weken wachten voordat zij hun apps opgenomen zien in de Ovi Store. Nokia heeft altijd gezegd binnen vijf dagen goedkeuring te kunnen geven. Volgens de mobieltjesmaker zijn er inmiddels 400.000 ontwikkelaars in het afgelopen jaar bezig geweest met apps. De Ovi Store krijgt drie miljoen downloads per dag, zegt Nokia.

De grootste markt voor de apps uit de store is India, gevolgd door Groot-Brittannië. Om het ontwikkelaars makkelijker te maken heeft Nokia de Ovi App Wizard ontwikkeld. De vloed aan nieuwe apps is mede daardoor zo groot geworden, dat Nokia het niet meer kan bijbenen. zegt het in een publiek excuus.

Meer dan een maand

In extreme gevallen duurt het meer dan een maand voordat een app in de store wordt opgenomen, zo klagen ontwikkelaars tegen The Register. Apps die ontwikkeld zijn voor feestdagen, missen zo hun doel, zoals een Halloween app die op 31 oktober nog steeds niet in de winkel was opgenomen.

Dat het ook anders kan, bewijst een ontwikkelaar die zijn afgekeurde app plots wel zag opgenomen in de store. De app faalde tijdens de test voor kwaliteitsgarantie, die Nokia standaard oplegt aan de ingediende applicaties.

Beter dan Apple App Store

Dat het niet allemaal kommer en kwel is, blijkt uit de downloadcijfers van de Ovi Store. Zo is Crazy Hamster van BLStream 200.000 keer verkocht en het bedrijf verwacht dat de verkopen via de Ovi Store die van Apple’s Apps Store gaat verslaan.