Voor het eerst heeft Google een richtlijn opgesteld om te bepalen welke Android-smartphones geschikt zijn voor zakelijk gebruik. "Veel van de grootste vragen die we horen van klanten gaan om de behoefte aan regelmatige beveiligingsupdates, betrouwbare en consistente gebruikerservaringen, en een versimpelde selectie apparaten", aldus Google's zakelijke Android-chef David Still in een blogpost.

Reputatie

Om te voorzien in die behoefte is Google vorige week het programma Android Enterprise Recommended gestart, een wereldwijd initiatief om de lat te verleggen van wat zakelijke Android-apparaten en -diensten moeten kunnen.

Ieder mobiel apparaat heeft beveiligingsissues, maar de openheid van Android zorgt ervoor dat er iets gemakkelijker malafide apps doorglippen en fragmentatie-issues zorgen voor updateproblematiek. Om die redenen heeft Android voor zakelijk gebruik een minder goede reputatie gekregen dan iOS.

21 telefoons

De smartphones met de beoordeling 'Android Enterprise Recommended' moeten voldoen aan een minimale set eisen die Google nodig acht voor beveiligd en effectief zakelijk gebruik. Google heeft alvast 21 smartphones geselecteerd die nu als officieel geschikt voor bedrijfsgebruik zijn aangemerkt.

Hierna: Maar geen Samsung?

Dat overzicht bevat naast Google's eigen Pixel-toestellen ook BlackBerry-modellen (KEYone en Motion), Huawei (Mate 10 en P10), LG (G6 en V30) de Nokia 8 en diverse Sony Xperia-telefoons. Een zeer opvallende afwezige fabrikant is Samsung - niet alleen de grootste Android-producent, maar ook een leverancier van zakelijke Android-diensten.

Geen concurrentie

Samsung gaf na vragen geen commentaar op de vraag waarom de fabrikant niet op de lijst van zakelijke Android-toestellen staat. Een Google Cloud-woordvoerder liet weten dat eer "nauw is samengewerkt met Samsung op het gebied van de eisen en is uitgenodigd om een launch-partner te zijn". Volgens de woordvoerder is de huidige lijst enkel de eerste groep partners en wordt deze naar verwachting uitgebreid.

"Samsung is heel aanwezig in de B2B-markt en doet al een tijdje de dingen die nu zijn vastgesteld in Enterprise Recommended", zegt IDC's mobility-onderzoeker Phil Hochmuth. "De poging van Google draait meer om het uitbreiden van het Android-ecosysteem naar bedrijven - met beveiligings- en ondersteuningsniveaus - dan om het concurreren met Samsung."

IT-beheer

Door een toestel van de lijst te kiezen, krijgen bedrijven "consistente uitrol-, beheer- en gebruikersfeatures die het uitrollen, schalen en ondersteunen van Android makkelijker maken", aldus het bedrijf. Dat moet uiteindelijk de ondersteuningskosten drukken en tijd besparen voor het uitrollen en onderhouden van de smartphones.

Op de volgende pagina: Minimale systeemeisen voor zakelijke Androids.

Google heeft een set minimale systeemeisen, provider-diensten en mobiel beheer-capaciteiten gepubliceerd voor apparaten die geschikt moeten zijn voor bedrijven. Daarin staat dat smartphones regelmatig patches moeten afleveren en tenminste binnen 90 dagen vanaf de beschikbaarheid van Android-patches. Ook moet het toestel ten minste één grote OS-update krijgen.

Verder moeten toestellen aan deze voorwaarden voldoen:

  • Minimale specificaties voor hardware en interface voor Android 7.0 of hoger.
  • Consequent gedrag van applicaties in beheerde profielen en beheerde apparaten.
  • De mogelijkheid om ontgrendelde Android-toestellen te kopen via een third party-leverancier of direct van de fabrikant.
  • Mogelijkheid tot uitrollen op schaal door QR-code en zero-touch enrollment van Android 8.0 en hoger.

Google heeft ook een lijst samengesteld van Enterprise Mobility Managament-software (EMM) waar het bedrijf mee samenwerkt en aanraadt om toestellen te beheren vanuit één console binnen een bedrijf, inclusief toestellen die niet door IT zijn uitgerold maar zijn meegebracht als onderdeel van een BYOD-beleid.

Lees verder: Een EMM-aanpak voor zakelijke Android-toestellen.

EMM is een holistische hardware-agnostische aanpak om mobiele apparaten te beheren, inclusief de configuratie ervan en welke content ze kunnen gebruiken, door Mobile Device Management en daarnaast Mobile Application Management (MDM, MAM). EMM omvat alles: het beheert de toegang tot zakelijke apps, intranet en zelfs de data-silo's die daaraan zijn gekoppeld.

Compliancy

"Elke versie van het Android OS heeft zijn eigen eisen voor Android Enterprise Recommended en leveranciers moeten hun apparaten aanleveren om te keuren voor elke nieuwe versie", aldus de woordvoerder van Google Cloud. "Als een fabrikant niet voldoet aan de standaarden van de release, worden ze niet toegevoegd aan de Android Enterprise Recommended-lijst voor de nieuwe versie, maar blijven ze wel beschikbaar voor eerdere versies."

Als een apparaat opeens niet meer compliant is door wijzigingen van de fabrikant, zal Google het verwijderen van de lijst en kan het zelfs voorkomen dat de leverancier helemaal verdwijnt als partner. Ook werkt Google aan het verminderen van fragmentatie - of in ieder geval het verkleinen van het aantal Android OS-versies dat tegelijkertijd wordt gebruikt - omdat oudere versies mogelijk kwetsbaarder zijn en misschien niet in staat zijn om nieuwe applicaties te draaien.

Goed idee

De zet naar minimale systeemeisen en standaarden voor zakelijk gebruik is volgens IDC's Hochmuth een goed idee van Google en diens partners "vooral gezien belangrijke bedrijfsissues als updates en beveiliging, minimale OS-versie en een deels gestandaardiseerde look & feel van de standaard-apps."

Op de laatste pagina: Voortvloeisel uit Project Treble.

Eerder probeerde Google fragmentatie aan te pakken met Project Treble, wat zich richtte op een aantal onderliggende problemen die het lastig maakten om uniforme updates voor alle gebruikers uit te rollen, vertelt de analist. "Deze aanpak is een voortvloeisel uit Project Treble en het bijgewerkte framework, wat het makkelijker maakt om software bovenop de core-kernel te updaten", zegt Hochmuth.

Beter te ondersteunen

Met Treble hebben IT-beslissers als een beeld van welke smartphonefabrikanten en providers regelmatig patches en updates leveren. "Een minimumeis van het OS (Android 7.0 of hoger) is handig voor IT en een gestandaardiseerde aanpak voor apps zorgen ervoor dat het makkelijker is om gebruikers te ondersteunen en apparaten uit te rollen", aldus de IDC-analist.

Volgens Google's Still worden er de komende weken en maanden meer apparaten toegevoegd aan de lijst die nu 21 toestellen bevat. Verder wordt het beleidframework gedeeld met bedrijven die gespecialiseerde hardware maken - zoals de robuuste toestellen voor werk buitenshuis - providers, EMM-leveranciers en systemintegrators.