Het laatste dat ik verwachtte te zien op MWC was een iPhone stand. Ik bevond me immers in het hart van het Android-land, met gigantische Samsung, Huawei en Qualcomm banners als nationale vlaggen over de omstanders heen. Maar daar was opeens een stand, vol met anders gekleurde iPhones.

Het was duidelijk dat Remade geen gewone iPhones had. Een vertegenwoordiger van Remade vertelde me een beetje over het proces van het Franse bedrijf. Ze kopen kapotte iPhones in bulk bij inzamelpunten en demonteren de toestellen. Alle kapotte onderdelen worden vervangen en alle batterijen worden vervangen door nieuwe met dezelfde specificaties als die van Apple. Maar het is niet alleen de binnenkant van de iPhone die nieuw is - de buitenkant van de telefoon ziet er ook heel anders uit.

De toestellen worden uitgerust met eigen Remade-accu's

Onder de gebruikelijke zilver, zwart en rose gold varianten, zag ik groen, blauw, framboos en gele iPhone 6 en 7 modellen. Ze voelden aan als een gewone iPhone, maar toch zijn ze zeker niet ontworpen door Apple in Cupertino. Deze werden geproduceerd door Remade en als refurbished verkocht. "beter dan refurbished", zoals de slogan van het bedrijf trots verklaart.

Op maat gemaakte toestellen voor weinig

We hebben eerdere eenmalige iPhone aanpassingen gezien met massief goud en bezaaid met diamanten, maar dit is iets anders. Remade kan je zien als een tweedehands autodealer, met een bedrijf dat is gebouwd op het herstellen van oude iPhones en ze te verkopen tegen eerlijke marktprijzen.

Voor de iPhone 6 en 7 stript Remade de achterkant van de behuizing tot aan het ruwe aluminium en schildert deze opnieuw met een eigen kleurenpalet. Toen ik vroeg naar glazen modellen, zei de vertegenwoordiger dat Remade experimenteerde met verschillende productieprocessen en hoopt om dezelfde kleuraanpassing te brengen aan de iPhone 8 en X.

Hier worden de iPhones ontdaan van hun originele kleur

De iPhones die je van Remade krijgt zijn hezelfde als die van de Apple Refurbished Store, met één uitzondering: je garantie loopt via Remade, niet via Apple. De verkoper vertelde me dat ze 30 tot 40 procent goedkoper zouden zijn dan de prijzen van Apple. Je kan al een iPhone 6 kopen voor 639 euro, een iPhone 7 voor 450 euro en een iPhone 8 voor 600 euro.

Remade is momenteel beperkt tot Frankrijk, en ze hebben onlangs een fabriek in Miami geopend met de hoop om uit te breiden naar de VS. De vertegenwoordiger vertelde me dat ze in gesprek zijn met Verizon om Remade telefoons te verkopen via de provider in Amerikaanse winkels, met de hoop op een beginnende verkoop dit jaar. Het is nog niet bekend of de toestellen ook officieel in Nederland zullen worden verkocht.

Of Apple nu wel of niet blij is met de filosofie van Remade is een andere kwestie. Toen ik het vroeg, ontweek de vertegenwoordiger de vraag en zei dat Remade "tot nu toe" nog niets heeft gehoord van Apple. Maar ik vraag me af hoe blij Apple zal zijn met gerenoveerde iPhones die in worden verkocht in kleuren die het niet heeft goedgekeurd.

Remade zal in elk geval doorgaan met het opknappen van iPhones op inventieve nieuwe manieren. Ze zien er in elk geval net zo mooi uit als de iPhones die van de assemblagelijn van Apple komen.

In de onderstaande video laten we je enkele exemplaren zien en leggen we je nog het een en ander uit.