Purism begon in 2017 met een crowdfundingcampagne waarmee het 1,5 miljoen dollar hoopte op te halen om de droom een op privacy, veiligheid en open source-gebaseerde smartphone te kunnen bouwen te verwezenlijken. Het bedrijf haalde dit bedrag ruimschoots en begon met het ontwerpen van het toestel.

Deze smartphone wordt zo "open" mogelijk gebouwd en moet vooral draaien om het veilig en privé houden van je data en 'digitale identiteit'. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk vrije software meegeleverd met het toestel en zal de hardware draaien met open source drivers waar mogelijk. Mocht het besturingssysteem niet bevallen, dan kunnen gebruikers ook kiezen voor een ander OS.

De specificaties voor deze smartphone stonden al die tijd niet vast, wat logisch is aangezien er twee jaar veel kan veranderen, maar nu het ontwerp definitief is en de productie kan beginnen, zijn de specificaties vastgelegd en bekend gemaakt.

Linux-Goeroe en IDG-collega Bryan Lunduke deed de specificaties uit de doeken en die zijn zeker niet verkeerd.

Het toestel heeft een 5,7 inch IPS TFT-scherm met een resolutie van 720x1440, 3 GB RAM, Quad core i.MX8M processor draaiend op 1,5 GHz, 32 GB eMMC opslag, microSD-kaartlslot, 802.11 abgn (Wifi 4), Bluetooth 4, koptelefoonaansluiting (courage jack), 8 Megapixel front camera, 13 megapixel back camera, USB-C en een verwijderbare 3500 mAh-accu aan boord. Verder heeft het toestel ook drie hardware kill-switches waarmee microfoon, camera en Wifi/Bluetooth uitgeschakeld kunnen worden. De smartphone draait op PureOS, maar kan ook overweg met andere besturingssystemen mochten gebruikers dat willen.

De Librem 5 komt het derde kwartaal van dit jaar uit en kost op dit moment 649 dollar als je het apparaat gaat pre-orderen. Meer informatie over deze smartphone kan je hier vinden.

Lees ook: Zet een Googlevrije versie van Android op je smartphone