DivX introduceert naast een uitgebreid test- en licentieprogramma voor fabrikanten ook software en een videoportal voor consumenten. De eerste DivX-gecertificeerde mobiele telefoons zijn al beschikbaar: de SGH-F500 en SGH-F508 van Samsung kregen al het certificaat en LG's nieuwe KU990 is straks eveneens standaard voorzien van de DivX Mobile Player.

En dat is nog maar het begin, want volgens DivX, Inc. komen er nog meer partners bij. Omdat DivX Inc. daarbij afhankelijk is van grote merkfabrikanten, geeft het bedrijf aan geen controle te hebben over de tijdslijn.

De meeste pc's en dvd-spelers kunnen inmiddels overweg met het op MPEG-4 gebaseerde compressieformaat DivX6. Dat geldt niet voor mobiele telefoons. Aansluitend op het licentie- en testprogramma brengt DivX daarom ook de bètaversie van een mobiele content-oplossing uit.

Patrice Lagrange, vice president en group business manager van DivX Inc.: "Bij DivX werken we aan de ontwikkeling van een complete oplossing voor digitale media, die zich over drie beeldschermen uitstrekt: de pc, de televisie en de mobiele telefoon". Met de beschikbaar gestelde DivX-converter voor de desktop kunnen gebruikers volgens de codec-ontwikkelaar bijna alle videoformaten omzetten naar DivX, zodat ze op DivX-gecertificeerde mobiele apparaten bekeken kunnen worden.

"Voor de overgangsperiode - en voor alle gebruikers die geen passende telefoon bezitten of willen kopen - bieden we nu al de DivX Mobile Player aan", aldus Lagrange. De betaversie daarvan is voor verschillende mobiele besturingssystemen beschikbaar. Het mobiele DivX-aanbod omvat ook de bètaversie van een videoplatform waarin video's in DivX-kwaliteit beschikbaar worden gesteld en die al geschikt zijn voor mobiel gebruik. DivX heeft met Stage6 al een videoportaal voor de desktop.

Video op de mobiele telefoons groeit, waarbij Adobe's Flash en het 'containerformaat' 3GP de beste uitgangspositie lijken te hebben. DivX heeft al een sterke positie op de desktop en daarin schuilt volgens het bedrijf de kracht: "De belangrijkste use case voor video op de mobiele telefoon zien wij in zogenaamde side loading, dat wil zeggen: datatransfer van pc naar mobiele telefoon via een usb-kabel, sd-kaart of WLAN. Miljoenen DivX-gebruikers hebben al ontelbare DivX-video's op hun pc. Wij geven hen de mogelijkheid om die ook onderweg te bekijken".

De mobiele telefoon is niet het enige doelwit: DivX wil ook de tv veroveren. LG Electronics had vorige week de primeur met de Time Machine TV, een DivX-gecerticeerde platte tv. Het apparaat kan via een netwerkaansluiting rechtstreeks DIvX-video's van een aangesloten computer afspelen.