Je krijgt een Google Play Store-pictogram in je taakbalk nadat je je Asus Chromebook Flip op het Dev Channel hebt gezet en je hebt hem geüpdatet. Klik erop en de Play Store - wat overigens zelf al een Android-app is - opent in een window op je Chromebook. Je kunt nu zoeken in de store en apps installeren, net zoals je dat gewend bent op Android-apparaten.

De Play Store behandelt je Chromebook als een Android 6-tablet, dus je krijgt ook de tablet-interface in de apps. Apps die je installeert verschijnen in de app launcher en op je taakbalk als de applicaties een window open hebben. Ze zijn niet beperkt tot een vreemde aparte interface, zoals bijvoorbeeld de Metro-apps op Windows 8.

Leef je uit

Maar de belangrijkste vraag is of het goed werkt. En het werkt vrijwel perfect. Als je ooit hebt gespeeld met de vorige oplossing van Google om Android-apps te draaien op een Chromebook, dan zul je versteld staan over hoe goed het werkt.

Terwijl de Android Runtime for Chrome, ofwel ARC, zoals die vorige oplossing heette, je nog beperkte tot een paar speciaal uitgekozen apps, die eerst aangepast moesten worden en vervolgens geïnstalleerd via de Chrome Web Store, geeft de nieuwe Android-ondersteuning je rechtstreeks toegang tot de Google Play Store. En daar mag je je helemaal uitleven. Dat komt doordat Google een volledig Android-systeem draait in een container naast Chrome OS. Dat is geen emulatie, dat is echt Android.

Google Play Store op Chrome OS

Overigens heeft deze ondersteuning van Android ook zo zijn problemen. Sommige apps schijnen nog niet te werken of er zitten bugs in. Maar elke app die wij probeerden werkte perfect. Wel kun je op dit moment apps alleen draaien in volledig scherm of in een window met een vast formaat. Het zou fijn zijn als je ze ook zou kunnen resizen.

Daarnaast kunnen de notificaties een beetje onbetrouwbaar zijn, en apps kunnen crashen of bevriezen als we onze Flip een slag draaien. Met de meeste andere Chromebooks heb je daar natuurlijk geen last van, bovendien is dit pas de eerste release. Bugs zijn er om gefixt te worden. Dus ja, er moet nog het een en ander verbeterd worden, maar in de kern werkt het al behoorlijk goed.

Hierna: Office op Chrome OS

Zo worden muis en toetsenbord goed ondersteund. Rechts klikken werkt hetzelfde als een lange aanraking, dus geeft het ook dezelfde acties. Zoals een Chrome OS engineer opmerkte op Reddit, wordt scrollen geëmuleerd door een 'virtuele vinger' over het scherm te bewegen, wat betekent dat je met twee vingers kunt swipen op je touchpad. Overigens werkt het touchscreen op de Flip ook prima voor deze apps.

De Office apps voor Android brengen offline Word, Excel en Powerpoit naar Chromebooks

Android-apps vullen de gaten

Maar het belangrijkste is dat Chrome OS met Android-apps ineens niet meer alleen voor het web is. Er komt veel meer functionaliteit beschikbaar op Chromebooks. Terwijl Microsoft nog steeds wanhopig zijn Windows Store en zijn Universal Windows Platform probeert uit te bouwen, geeft Google Chrome OS toegang tot één van de grootste mobiele app ecosystemen

En dat is groot nieuws voor Chrome OS. Veel van de beperkingen die er nu zijn worden weggenomen. Om een voorbeeld te geven, Chromebooks hebben vanaf nu toegang tot de volledige Skype-applicatie met video en telefoongesprekken, wat niet geldt voor Skype for Web.

Verder kun je met Chromebooks voortaan gebruik maken van Office van Microsoft, helemaal offline, iets wat je bijvoorbeeld niet kunt met Office Online van Microsoft. Verder krijg je met Chromebooks toegang tot een groot aantal games zonder webtoegang, zoals Minecraft en Hearthstone.

Want elke service of game met een slechte web-app - of helemaal geen web-app - heeft wel een app voor Android, waardoor dit gapende gat nu wordt opgevuld. Chrome OS heeft nu dus een veel groter software ecosysteem en daardoor is het nu een veel sterkere concurrent voor Windows.