Volgens internetbeveligingsbedrijf Blue Coat heeft het enorme aantal downloads van iOS 7 gezorgd voor opstoppingen en storingen in het internetverkeer. Die problemen hebben zich dagenlang voortgesleept, tot grote frustratie bij gebruikers. De vijf dagen vanaf het vrijgeven van het nieuwe besturingsprogramma kregen de internetproviders 265 procent meer verkeer naar Apple.com dan in de vijf dagen ervoor, schrijft Jeff Brainard van Blue Coat op zijn blog.

Sommige providers, waarvoor Blue Coat het verkeer monitort, zagen hun normale 4 procent verkeer naar Apple.com plots stijgen naar 13 procent, een ervan zelfs naar 32 procent van zijn totale internetverkeer. “In de vijf jaar dat ik hier werk heb ik nog nooit meegemaakt dat een bestandsupdate zo veel turbulentie veroorzaakte op het internet”, zegt Brainard tegen Cnet. “Eerdere updates van iOS hebben wel een piekje laten zien, maar niet zoals dit.”

ISP's werden overvallen

De consequentie was dat het internet traag werd en veel isp’s werden daardoor overvallen. Andere internetproviders die wat alerter waren konden snelheidsproblemen tegengaan door betere caching. De mate waarop gebruikers er last van hadden, had mede te maken met de grootte van het updatebestand. Voor sommigen was het slechts enkele honderden MB’s, een ander, zoals Amerikaanse Verizon iPhone 5-gebruikers), moesten 1,2 GB binnenhalen. Ook hadden die vier maal zo veel vrije geheugenruimte nodig.

Inmiddels gebruiken nu al 200 miljoen mensen iOS 7. Die konden deze donderdagavond ook alweer een update ophalen, een klein bestand ditmaal, dat enkele probleempjes binnen het originele besturingssysteem oplost. Zo zijn enkele issues met het vergrendelscherm opgelost volgens Apple. Eerder deze week bleek dat vergrendelscherm op diverse manieren te omzeilen. Het gaat hier alweer om de tweede update van het nieuw besturingsysteem. Eerder al kwam iOS 7.01 uit.