Standaardenorganisatie IEEE heeft de 802.11ad-standaard formeel goedgekeurd door de specificatie te publiceren. De WiGig Alliance bejubelt de steun voor zijn draadloze standaard. Dat samenwerkingsverband van hardwareleveranciers heeft versie 1.0 van de WiGig-specificatie in december 2009 afgerond en in mei 2010 gepubliceerd. In juni 2011 is de specificatie van WiGig 1.1 uitgebracht.

Niet alleen Ethernet

Nu is 802.11ad officieel een standaard, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. De WiGig Alliance benadrukt dat de IEEE-standaard en de WiGig-specificatie op elkaar zijn afgestemd. Dit betekent dat WiGig-apparatuur volledig compatibel is met het officiële 802.11ad.

Deze draadloze technologie is niet slechts voor reguliere computernetwerken. Het heeft speciale toevoegingen, zogeheten Protocol Adaption Layers, voor computertechnologieën als PCI, HDMI, DisplayPort en USB. WiGig kan daardoor dienen als draadloos alternatief voor die normaliter bedrade computer-aansluitingen.

Binnenskamers

Doordat WiGig werkt op 60 GHz haalt het wel een hoge snelheid, maar geen grote afstanden. De technologie is dan ook bedoeld voor draadloze verbindingen binnenshuis of zelfs binnen een kamer. Het bereik ligt op enkele meters, waarbij 10 meter een praktische limiet lijkt te zijn.