LG gaat op de consumentenelektronicabeurs CES smartphones aankondigen die draadloos zijn op te laden via de standaard Qi. Dat meldt weblog Android and Me op basis van het officieel onthulde programma voor de beurs. Daar staat LG als speciale gast vermeld tijdens een presentatie van het consortium achter de Qi-standaard voor draadloos opladen. Verder heeft batterijproducent Energizer eerder al onthuld dat de eerste telefoons met ondersteuning voor Qi in 2011 uitkomen.

Magnetisch veld

Met behulp van Qi is het mogelijk om apparaten op te laden via inductie; een magnetisch veld om de apparaten heen. Dat is al langer mogelijk, maar met Qi is deze manier van opladen gestandaardiseerd door grote fabrikanten. Dat is belangrijk voor het succes van draadloos opladen omdat consumenten zo niet voor ieder apparaat een andere ‘oplaadplaat’ hoeven te gebruiken.

Grote batterijleveranciers als Duracell en Energizer hebben de standaard ook omarmd. Eerstgenoemde bedrijf presenteert op de CES oplaadapparatuur, concurrent Energizer verkoopt die hardware al een tijdje. Alle apparaten die voldoen aan de Qi-standaard kunnen daarmee opgeladen worden.

Eerste op de markt

Als LG op de CES een telefoon presenteert die draadloos kan opladen, is het daarmee het eerste grote telefoonmerk wat met Qi-producten komt. Hoewel fabrikanten als HTC, Nokia Samsung en Sony Ericsson lid waren van het consortium dat Qi heeft gestandaardiseerd, bewegen zij zich nog niet op de markt van draadloos opladen.

Een telefoon met draadloze oplaadfunctie zou niet de eerste noviteit van LG zijn. De op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld was namelijk ook al de eerste met een Android 2.2-toestel, met een telefoon die een dualcore processor heeft, en LG gaat op de CES een telefoon met IPS LCD presenteren. Die beeldschermtechniek moet twee keer zo scherp zijn als de huidige toppers Super AMOLED en Retina. Apple gebruikt laatstgenoemde in de iPhone 4.