Android heerst op de smartphone en blijft zijn afstand op de concurrentie vergroten. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC over het afgelopen kwartaal IDC blijkt dat Google 's besturingssysteem op driekwart van de in totaal 181,1 miljoen verscheepte smartphones draait. Vorig jaar rond dezelfde tijd lag het markaandeel van Android nog op 57,5 procent.

Concurrentie wordt weggevaagd

Nummer twee Apple ziet zijn concurrent uitlopen maar kan niet ontevreden zijn met een flinke groei in het aantal verkochte iPhones. Het martkaandeel van iOS is met 14,9 procent ook een flinke hap van het brood. Bovendien zal de introductie van de iPhone 5 de nodige impact hebben op de cijfers van het lopende kwartaal. De echte slachtoffers van Androids populariteit zijn BlackBerry, Windows Phone en Symbian. Zij moeten het doen met de broodkruimels.

Chart: Worldwide Smartphone OS Market Share, 2012Q3
(Via: IDC
charts powered by iCharts)

De opmars van Android gaat sinds de introductie in een rechte streep omhoog. “Android behoort tot de sterkste groeifactoren van de smartphonemarkt sinds de lancering in 2008", aldus ICD-onderzoeker Ramon Llamas. “Sindsdien is Android elk jaar sneller gegroeid dan het marktgemiddelde en heeft het marktaandeel gewonnen van de concurrentie." Ter illustratie: terwijl de smartphone markt 46,4 procent groeide in jaar tijd, deed Android dat met 91,5 procent.

Versies van Android

Ruim de helft de Android-telefoons draait nog altijd de Android 2.3-versie Gingerbread (54,2 procent). Daarachter volgt opvolger Ice Cream Sandwich (25.8 procent). De meest recente versie Jelly Bean (4.1) moet het voorlopig nog doen met 2.7 procent, zo blijkt uit de statistieken van Google zelf:


Klik voor groot

Invloed door Chinese markt

Data over het aantal verscheepte smartphones kan overigens beïnvloed zijn door met name de Chinese markt. Apple kan daar als enige aanbieder van iOS elk kwartaal accurate cijfers uitbrengen. Maar er worden veel Android-telefoons (en tablets) verscheept door kleine Chinese bedrijven, schrijft ZDNet. Veel van deze bedrijfjes gebruiken ook nog eens een eigen Android-versie. Deze zogeheten 'white box'-verschepingen zijn moeilijk te staven kunnen een een groot gedeelte van de Android-markt vormen.