De Amerikaanse chipmaker biedt nu twee chips met twee processorkernen. Het heeft deze dualcore-chips onthuld op Computex, een jaarlijkse elektronicabeurs in Taiwan. De MSM8260 en de MSM8660 hebben een kloksnelheid tussen de 1,2 en 1,5 GHz.

Tijd en toestellen onbekend

Deze dualcore chipsets zijn bedoeld voor smartphones. Ze bezitten een ingebouwde krachtige grafische processor (gpu) met 3D/2D acceleratie, en zijn geschikt voor 1080p video en een schermresolutie van 1200x800. Het is nog onbekend wanneer en in welke producten de nieuwe Snapdragons gebruikt gaan worden.

Eerdere generaties Snapdragon-chips doen al dienst in onder meer de nieuwste HTC-telefoon met Android, de HTC Incredible, en Google's eigen Android-toestel Nexus One. Ook veel smartbooks en tablets, zoals de Dell Streak, gebruiken een Snapdragon.

Probleem voor 'Wintel'

Techblog GigaOm denkt dat de dualcore Snapdragon kopzorgen zal opleveren voor 'Wintel', de duopolie Windows-Intel, die zo machtig is op de desktop/laptop-markt. Smartphones krijgen met de dualcore uitvoering van Qualcomms veelgebruikte chip zo'n boost, schrijft GigaOM, dat er bijna geen verschil meer is met goedkope laptops, zoals ook netbooks.

In die categorie lichte laptops zwaait Intel momenteel de scepter met zijn Atom-chips. De fabrikant wil daarmee ook voet aan de grond krijgen op de smartphonemarkt. Met de Atom Z6xx-serie wil Intel zijn x86-architectuur, dominant op de pc- en servermarkt, naar smartphones en tablets brengen. Die single-core processors met een kloksnelheid van 1.2 tot 1.9 GHz zijn in mei gepresenteerd.

Nettops

Ondertussen komt Intel ook met een dualcore-uitvoering van de Atom. Die is bedoeld voor mobiele apparaten, zoals netbooks, en niet slechts voor lichte desktops (de zogeheten nettops). Intel heeft dit onthuld op de Computex-beurs in Taiwan waar het vier nieuwe Atom-varianten presenteert, meldt PC Magazine.