In Nederland bracht de 2,6 GHz-veiling vorige week een schamele 2,6 miljoen euro in het overheidslaatje, en bleef er bovendien veel spectrum op de plank liggen.

Alhoewel er in Duitsland veel meer frequenties worden verdeeld, overstijgt het totaal aan biedingen inmiddels 2 miljard euro. De Bundesnetzagentur heeft kavels in de 800 MHz, 1,8 GHz, 2,0 GHz en 2,6 GHz band onder de hamer gebracht.

Azen op 800 MHz

Alle partijen azen bovenal op schaarse blokken in de 800 MHz-band. Deze lage frequentie is zeer gewild, onder meer om zijn hoge 'doordringbaarheid', wat de dekking binnenshuis sterk verbetert. Ook zijn voor deze frequentie minder masten nodig. De teller voor de zes kavels van 2 x 5 MHz gepaard spectrum in die band staat nu al op bijna 1,9 miljard euro. De andere banden zijn veel minder gewild.

In totaal bieden vier partijen mee: T-Mobile (Deutsche Telekom), Vodafone, O2 (Telefonica) en E-Plus (KPN). Dit zijn ook de zittende operators in Duitsland, er doen geen nieuwkomers mee.

KPN als onderdeurtje

Eerder klaagde KPN dat Vodafone en T-Mobile de voorwaarden voor de Duitse veiling hebben gedicteerd. Desondanks is KPN er op gebrand op belangrijke frequentiekavels te bemachtigen.

Maar KPN investeert niet onbeperkt en de financiële slagkracht van de concurrenten is beduidend groter. Bood E-Plus eerst nog op meerdere kavels in de meest gewilde 800 MHz-band, inmiddels tracht het concern uit alle macht nog één vergunning in deze band te verwerven. Voorlopig lijkt het bieden nog door te gaan.