In tegenstelling tot de Nederlandse providers, wachten Deutsche Telekom en zijn rivalen niet met de uitrol van LTE, de volgende generatie mobiele telefonie. Deutsche Telekom heeft de eerste honderd basisstations in Keulen in gebruik genomen en Berlijn, Frankfurt, Hamburg en München volgen binnen enkele maanden. Het Duitse bedrijf, dat net als 02 en Vodafone frequenties heeft gekocht via een openbare veiling, wil voor het eind van het jaar LTE in honderd Duitse steden aanbieden.

Het bedrijf passeert daarmee 02 (Telefonica), dat met LTE experimenteert rond München en in het Zwarte Woud en vanaf juli diensten gaat lanceren. KPN dochter E-Plus gaat de strijd met LTE op een andere manier aan. Het bedrijf beschikt ook over minder frequenties. E-Plus kan alleen opereren in de 2,5 GHz band, niet in de 800 MHz-band die Deutsche Telekom samen met glasvezel in Keulen gebruikt. E-Plus, vooral actief in de prepaid markt, wil zich richten op HSPA+ diensten.

Dongel

Omdat er nog geen LTE-telefoons zijn, zal LTE in eerste instantie alleen worden aangeboden aan laptopgebruikers met een dongel. Vooralsnog moet daarvoor flink in de buidel worden getast: de introductieprijs is 74,95 euro per maand, uiteindelijk zal 89,95 euro in rekening worden gebracht. Daarvoor geldt dan ook nog een datalimiet van 50 GB per maand, waarbij de maximum snelheid slechts 10 Mbps bedraagt, dus niet de 100 Mbps die LTE theoretisch aankan.

02 biedt vanaf volgende maand nog minder hoge snelheden: tot 7,2 Mbps voor 39,90 euro per maand met een limiet van 10 GB. Gaan gebruikers daar overheen, dan valt de snelheid terug naar 384 Kbps.

Andere dynamiek

Met de snelle uitrol van LTE in Duitsland lijkt Nederland achter te blijven. Vodafone had al eerder laten weten dat het er pas in 2012 mee wil beginnen, ook KPN voorziet commerciële diensten pas over enkele jaren. Ziggo en UPC hebben nog geen concrete plannen aangekondigd, hoewel Ziggo binnenkort spraakdiensten gaat aanbieden, maar nog niet via LTE. Tele2 experimenteert nog, net als KPN. T-Mobile wilde vorig jaar wachten op LTE handsets.

Volgens Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecom Paper heeft Duitsland een andere dynamiek dan Nederland doordat twintig procent van de bevolking nog geen toegang heeft tot (vast) breedband en LTE daarvoor het alternatief is. In Nederland moeten de providers concurreren met vast breedband.

Wereldwijd zijn er nu twintig LTE netwerken in veertien landen, waaronder Finland, Noorwegen, Japan, Zweden, Polen, Oostenrijk en Denemarken. Marktvorser GSA houdt rekening met 81 operationele LTE netwerken eind 2012. Ook in de VS maken providers haast met LTE. AT&T wil de technologie aan 70 miljoen Amerikanen aanbieden. Vanaf deze zomer is LTE in vijf grote steden beschikbaar: Atlanta, Houston, San Antonio, Dallas en Chicago.