Het nieuwe bedrijf wordt geleid door voormalig iRex-directeur Hans Brons met twee partners. Er zijn geen details gegeven over de financiering. In een verklaring meldt Brons dat het nieuwe bedrijf zich puur gaat richten op de zakelijke markt en de consumentenmarkt aan anderen overlaat.

iRex kwam dit jaar in de problemen nadat de ambitieuze plannen voor de Amerikaanse markt strandden, doordat een speciaal voor die markt ontworpen e-reader veel later in de schappen kwam te liggen dan verwacht.. Dat kwam doordat de Federal Communications Commission het apparaat pas na veel vertraging goedkeurde. Daardoor liep het Eindhovense bedrijf veel inkomsten mis. Ook kon het de concurrentie met de Kindle niet aan.

De financiële problemen leidden in juni tot het faillissement van het bedrijf. Er was sprake van een schuld van tien miljoen euro, onder meer aan Deutsche Bank. Die schulden worden grotendeels afbetaald door het nieuwe bedrijf in de komende jaren.

[UPDATE]

Directeur Hans Brons zegt desgevraagd voor het doorstartende bedrijf een nieuw verkoopmodel te hebben ontwikkeld, waarbij licenties worden uitgegeven op de e-reader-technologie aan bedrijven die onder de eigen naam zelf e-readers in de markt kunnen zetten.

De eerste partij heeft al een licentie genomen. Het gaat om een Aziatisch bedrijf, waarvan Brons de naam niet wil noemen. Andere gegadigden hebben zich ook al gemeld. Daarnaast wil Brons met IRX actief blijven in verticale markten in Europa, zoals de overheidsmarkt, luchtvaarindustrie, financiële en juridische sector.