Vorige maand is in Nederland de iPhone van ene Pieter uit Leiden in vlammen uitgebarsten. Die Nederlander zou nu toch een nieuw toestel en simkaart krijgen. In Frankrijk zijn twee iPhones ontploft en zou er nog een brandende iPod in Zweden zijn geweest.

Het Britse geval betrof een ontploffende iPod Touch, die veel mediaaandacht heeft gekregen doordat Apple de eigenaar een zwijgplicht wil opleggen. Recent is een Franse tiener licht gewond geraakt doordat een scherf van het iPhone-scherm in zijn oog terecht is gekomen. Dit gaf de doorslag voor een onderzoek door de EC.

'Geen algemeen probleem'

Woordvoerder Ton van Lierop van de Europese Commissie verklaart tegen nieuwssite EUobserver dat er contact is met Apple, maar dat die deze kwestie niet ziet als een algemeen probleem. De iPhone- en iPod-fabrikant stelt dat het gaat om slechts enkele, geïsoleerde gevallen. Tot op heden zijn er wereldwijd ruim 200 miljoen iPods en zo'n 26 miljoen iPhones verkocht.

Volgens Apple zijn daar geen problemen mee. Een Britse woordvoerder zegt tegen The Telegraph dat het bedrijf wacht op toezending van de kapotte apparaten om die te onderzoeken. "Totdat we de volledige details weten, is er verder niets te zeggen." Apple voert een eigen onderzoek uit naar de oververhitting van zijn producten. Dit speelt namelijk al enige tijd en niet alleen in Europa.

Ook in Azië

In Korea heeft Apple vorige maand de eerste generatie van zijn iPod Nano van de markt gehaald, juist vanwege oververhitting door de ingebouwde batterij. Inmiddels is allang de vierde generatie op de markt.

Begin vorig jaar heeft de Japanse regering Apple al een tik op de vingers gegeven over ontploffende iPods. De fabrikant heeft incidenten in Japan toen niet meteen gemeld. Midden vorig jaar heeft Japan zelf een onderzoek ingesteld en 14 gevallen van eind 2006 onderzocht. Daarna is een officiële waarschuwing afgegeven.

De EC volgt dus het voorbeeld van andere landen. De Commissie heeft nu ook contact opgenomen met de Amerikaanse overheidsinstantie voor de veiligheid van consumentenproducten. Die blijkt al veel langer op de hoogte te zijn van het oververhittingsgevaar van deze Apple-producten.

Geheime gevallen in VS

De Consumer Product Safety Commission (CPSC) heeft maar liefst vijftien gevallen van oververhitte en soms ontploffende iPhone-toestellen en iPod-muziekspelers opgemerkt. Dat is lange tijd echter stil gehouden. De Amerikaanse tv-zender Kiro 7 heeft uitgebreide CPSC-documenten hierover in handen gekregen.

Die documenten zijn aangevraagd en uiteindelijk - na veel juridische tegenstand van Apple - verkregen. Kiro 7 zegt daar al zeven maanden mee bezig te zijn geweest. De door het Amerikaanse CPSC opgemerkte gevallen betreffen alleen de Verenigde Staten. Daar lopen al rechtszaken hierover van gedupeerde consumenten.