Een op de drie verscheepte smartphones is op dit moment een Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft met een recordaantal van 76 miljoen stuks nu 33,1 procent van de explosief groeiende smartphonemarkt in handen. Dit terwijl het aandeel van Apple is afgezakt naar het laagste punt sinds drie jaar. De iPhone-maker moet het inmiddels doen met een marktaandeel 13,6 procent.

In de tussentijd zijn er in het tweede kwartaal van 2013 meer smartphones verscheept dan ooit, zo blijkt uit marktonderzoek van Strategy Analytics. Zij telden een totaal van 229,6 miljoen smartphones. Dat komt neer op een groei van 47 procent vergeleken met een jaar geleden. Van alle wereldwijd verscheepte mobiele telefoons is inmiddels 59 procent een smartphone.

Achterhoede komt opzetten

Samsung dankt zijn leidersrol aan zijn florerende Galaxy-reeks. Onder meer de Samsung Galaxy S4, het meest recente vlaggenschip, levert het Koreaanse bedrijf recordkwartaal na recordkwartaal op. Ondertussen doet Apple het met zijn iPhone-verschepingen (31,2 miljoen stuks) ook beter dan een jaar geleden, maar van een explosieve groei zoals bij Samsung is geen sprake.

Ondertussen komt ook de achterhoede langzaam opzetten. Zowel LG, ZTE als Huawei zien hun marktaandeel groeien dankzij een verdubbeling van het aantal verscheepte smartphones.

“De groei in de smartphone-industrie word gedreven door een stijgende vraag naar 4G-modellen in ontwikkelde regio’s zoals de Verenigde Staten en 3G-modellen in opkomende markten zoals India”, verklaart analist Neil Shah van Strategy Analytics bij de laatste smartphonecijfers.

Het overzicht per verkoper, met Samsung aan kop: (via Strategy Analytics)