Google, HTC en T-Mobile hebben in de VS de eerste Android telefoon onthuld. De G1 is vanaf 22 oktober in de VS te koop en kost 179 dollar. Groot Brittanni├ź volgt begin november terwijl het Europese vasteland tot het eerste kwartaal van 2009 moeten wachten.

De telefoon biedt een toetsenbord, 3G dataverbinding en een groot aanraakscherm. Het apparaat richt zich primair op consumenten. Push e-mail, zoals bij de Blackberry, behoort nog niet tot de mogelijkheden, want ondersteuning voor de email server van Exchange ontbreekt.

De partijen sluiten echter niet uit dat dit op termijn alsnog mogelijk wordt. Het grootste verschil tussen de G1 en andere populaire telefoons zit namelijk in het open karakter van de software op de telefoon, die is gebaseerd op het Linux open source besturingssysteem.

"Android is klaar voor de toekomst omdat openheid er al vanaf het begin zit ingebouwd", zei Google's director voor mobiele platformen Andy Rubin tijdens onthulling in New York.

Google's medeoprichter Larry Page benadrukte daarnaast de grote rekenkracht. "De kansen om het mobiele internet te gebruiken zijn enorm," zei Page. "Dit apparaat is net zo goed als de computers van een paar jaar geleden. Dat biedt geweldige kansen.

Android leunt sterk op bestaande Google diensten. Zo bevat het navigatiesoftware die gebruik maakt van Google maps. Google omschrijft de browser als een 'light versie' van zijn eigen Chrome browser.