De telefoon, die wordt gezien als een directe concurrent van de iPhone, beschikt over een touch screen dat vergelijkbaar is met dat van de iPhone, maar heeft daarnaast ook nog een uitschuifbaar toetsenbord, om sneller te kunnen typen.

Verwacht wordt dat de telefoon misschien zelfs al in oktober zal worden uitgebracht in de VS, maar of dit ook echt zo is hangt af van het oordeel van de Federal Communications Commission, meldt de New York Times. De FCC moet bepalen of de telefoon van HTC en de software van Google overeenkomen met de netwerkstandaarden die door de organisatie zijn vastgesteld.

Revolutie

De iPhone van Apple heeft een revolutie veroorzaakt in de industrie voor mobiele telefoons, door gebruikers in staat te stellen via de App Store van Apple nieuwe applicaties te downloaden naar de telefoon. Android van Google heeft hetzelfde principe op het oog. Google maakt het besturingssysteem gratis beschikbaar voor iedereen die lid is van de 'Android Alliance' waarmee gebruikers van Android-telefoons de vrijheid krijgen om de applicaties te downloaden die zij willen.

Google wil snel lanceren

Google wil het Android-platform snel lanceren, omdat het bedrijf van mening is dat mobiel internet van groot belang is voor de groei van de advertentiemarkt op lange termijn. Voor telecomproviders is een groei in het aantal gedownloade applicaties ook interessant, omdat zij meer kunnen vragen voor gegevensverkeer dan voor telefoonverkeer.

T-Mobile heeft nog maar weinig losgelaten over de rol van het bedrijf bij de lancering van de telefoon, maar woordvoerders van het bedrijf hebben wel bevestigd dat het hoopt de telefoon in het vierde kwartaal van dit jaar te kunnen leveren.

HTC is niet de enige fabrikant die werkt aan een Android-telefoon, maar als de telefoon dit jaar nog verschijnt, zal het wel de enige fabrikant zijn die dit jaar een dergelijke telefoon kan leveren.

Problemen

De lancering van het Android-platform gaat overigens niet zonder problemen. Verschillende ontwikkelaars van software voor mobiele telefoons hebben al geklaagd dat het erg ingewikkeld is om applicaties te schrijven voor Android, omdat Google het besturingssysteem blijft aanpassen en te weinig ondersteuning biedt. Om die reden heeft een aantal ontwikkelaars nu gekozen om te gaan ontwikkelen voor de iPhone of de Blackberry, die alweer enige tijd op de markt zijn.