Dell heeft zijn eerste smartphone gepresenteerd aan diverse Amerikaanse telecombedrijven. Die hebben het prototype afgekeurd. Reden: het toestel is niet onderscheidend. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van analist Shaw Wu van investeringsbank Kaufman Bros. Hij schrijft dat de telefoonaanbieders simpelweg geen interesse hadden.

Geruchten over een Dell-smartphone gaan al geruime tijd rond. Zo’n toestel blijkt nu dus te bestaan. Het door telco’s afgewezen prototype draait zowel Windows Mobile als Google Android en zou dus in twee uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Ware het niet dat de de pc-producent geen klanten ervoor kan vinden. Het Dell-prototype biedt geen meerwaarde ten opzichte van toestellen van Nokia, Samsung, LG, HTC en de vele andere aanbieders.

Niet opgeven

Volgens analist Wu geeft Dell het echter niet op. De hardwareleverancier ziet een grote markt, zij het met relatief lage marges. Het efficiënte productiemodel van de – oorspronkelijk puur directe - pc-maker moet hierbij het verschil maken.

Dell is overigens lang niet de enige computermaker die de mobieltjesmarkt op wil. Apple is het bekendste voorbeeld tot op heden, maar pc-producent Acer wil ook een graantje meepikken. Dat Taiwanese bedrijf heeft nu net zijn nieuwe smartphones onthuld, gebaseerd op ontwerpen van de overgenomen smartphoneproducent E-Ten.