Mozilla heeft een eerste versie van zijn Firefox voor Metro (of Modern UI, of Windows 8 UI) af. Het gaat volgens Mozilla om een previewversie die verre van af is. Mozilla-ontwikkelaar Brian R. Bondy vertelt op zijn blog dat de preview is bedoeld voor de versies vanaf Windows 8 RTM en niet voor de eerdere proefversies van het besturingssysteem.

Flash-ondersteuning

In de roadmap voor de ontwikkeling van Firefox is dit jaar alleen nog de bèta-versie aangekondigd. Er staan momenteel nog behoorlijk wat issues open waar Mozilla nog verder aan wil werken voor de officiële release van de app. Maar de eerste nightly van Firefox Metro is nu alvast verkrijgbaar.

Opvallend voor een mobiele browser van vandaag de dag is dat Flash nog gewoon standaard ondersteund zal worden. Bondy meldt dat er plannen zijn om Flash te implementeren in Firefox Metro, maar dat de ondersteuning nog even ontbreekt in deze versie.

Add-ons zijn momenteel ook nog niet beschikbaar. “Deze preview geeft je een idee van hoe 'Firefox on Metro' eruit gaat zien, maar het is niet bedoeld als compleet product", waarschuwt de ontwikkelaar. Hij wijst er verder op dat Metro-browsers alleen te gebruiken zijn als ze de default optie zijn voor Windows 8. Gebruikers die dus aan de slag willen met de nightly, moeten er dus even helemaal voor gaan.

Testritje

Ars Techica heeft een rondje op internet gedraaid om de browser te testen. De previewversie is volgens schrijven Jon Brodkin inderdaad nog verre van af. Hij prijst het ontwerp, dat in tegenstelling tot Chrome voor Windows 8 zijn best heeft gedaan om de interface op die van Microsoft te laten lijken.

Hij had de grootste moeite om de browser aan de praat te krijgen, waaruit blijkt dat zelfs het label bèta nog te veel eer is. Vandaar de 'preview', stelt Brodkin. Hij vindt het te vroeg om benchmarktests uit te voeren, maar waagde toch alvast een poging. Opvallend is dat de browser zelfs nu al IE 10 versloeg in de JavaScript-benchmark Octane.

Brodkin is onder de indruk van Mozilla's implementatie van de interface. Chrome van Google is volgens hem stukken stabieler, maar het ontbreekt die browser aan een solide Metro-interface. Daarom is Firefox meer geschikt als touch-browser op Windows 8 dan Chrome momenteel is, aldus Ars Technica.