Dat beveiligingsdeel van het smartphoneplatform is als eerste overgeheveld vanaf de eigen Symbian Foundation License. Uiteindelijk moet het hele Symbian OS beschikbaar zijn als open source.

Ontwikkelaars lokken

Eigenaar Nokia wil daarmee meer ontwikkelaars naar zijn mobiele platform lokken. Dat betreft zowel app-ontwikkelaars als programmeurs die meewerken aan het besturingssysteem zelf.

Symbian-ontwikkelaar Craig Heath blogt dat het nu vrijgegeven cryptografiepakket van het Symbian OS als eerste aan de beurt komt vanwege een praktische en een symbolische reden.

Eerstgenoemde is een exportbeperking van Groot-Brittannië, waar de Symbian Stichting is gevestigd en waar de platformcode is gehost. Die beperking geldt echter niet voor software in het publieke domein. De tweede is dat de Symbian Stichting hiermee aangeeft serieus te zijn met de open source-plannen, ook met betrekking tot security.

Versus Google Android

De volgende stap is waarschijnlijk het open sourcen van de Symbian-kernel, blogt hoofdontwikkelaar Daniel Rubio. "Security is een zeer relevant onderdeel, maar we moeten iets brengen dat discussie oplevert, echt de kern van Symbian vertegenwoordigt, ontwikkeling aanspoort, forums overspoelt, de 'ongelovigen' aanspreekt en vooral ons gelijke kansen geeft in de strijd tegen de andere beschikbare open source-platformen."

Rubio is dus optimistisch over de concurrentie met Google Android, wat veel smartphonemakers al gebruiken. Nokia bevindt zich daar niet onder. Het open sourcen van de kernel volgt op de korte termijn, aldus de Symbian-hoofdarchitect. Hij schat dat dat over drie maanden al gebeurt. Overigens zou Symbian-ontwikkelaar Heath liever eerst de applicatie-installer als open source uitbrengen.

Geheel nieuw in 2010

Een echt nieuwe versie van het besturingssysteem, Symbian^2 geheten, staat gepland voor begin volgend jaar. Een bèta daarvan valt over enkele weken te verwachten. Symbian^2 is gebaseerd op de huidige versie 9 en integreert de drie voornaamste Symbian-gebruikersinterfaces. Dat zijn UIQ, MOAP van de Japanse telco NTT DoCoMo en Nokia's eigen Series 60. Nokia trekt nu dan ook de stekker uit dat S60 en de websites en blogs daarover.

Nokia heeft zowel de geheel nieuwe versie als de open source-plannen vorig jaar al aangekondigd. Het laat daarmee naar eigen zeggen 300 miljoen dollar aan omzet varen. Dit volgt op het uitkopen van de resterende paar partijen in het Symbian-consortium. Die alliantie is oorspronkelijk opgezet door Nokia, Motorola, Sony Erisccon, Samsung, , LG, Vodafone, NTT DoCoMo, Texas Instruments en AT&T.

Mitsen en maren

In november is nog naar buiten gekomen dat niet alles van het Symbian OS open wordt. Nokia liet toen weten dat bepaalde componenten alleen openbaar zijn voor leden van de Symbian Foundation. Dat zijn dus bedrijven die tekenen voor een officiële licentie van die toezichthoudende stichting.

Deze beperking heeft ook te maken met rechten van derden op bepaalde onderdelen van het Symbian OS. Daarom heeft Nokia ook gekozen voor de open source-licentie van Eclipse (EPL) in plaats van de bekendere GPL, waar bijvoorbeeld Linux onder valt. Nokia heeft wel plannen om bepaalde componenten wel open source te maken door óf de rechten af te kopen óf die software dan te vervangen door eigen programmatuur.