De eerste smartphones met Ubuntu aan boord zouden in 2014 verschijnen, maar dat is niet gelukt. Volgens Canonicals vice-president van de mobiele tak Christian Parrino bevestigt tegenover PC World dat fabrikanten Meizu en Bq na enkele maanden extra vertraging in 'begin 2015" de Ubuntu-phones op de markt zullen brengen. Dat moet gebeuren in zowel Europa als China.

'Bq-toestel in februari in Europa'

Bq richt zich op Europa en Meizu neemt thuisland China voor zijn rekening, aldus Parrino. De Britse site OMG Ubuntu meldt zaterdag op basis van eigen bronnen dat Meizu ook het recht heeft gekregen van Canonical om de Ubuntu-smartphones ook aan klanten in Amerika te leveren en wereldwijd via online verkoopkanalen. Volgens de site verschijnt de Bq Ubuntu-phone al in februari in Europa.

Reden voor de vertraging is dat de RTM-builds nog niet stabiel genoeg bleken te zijn. Er moesten nog veel bugs uit gehaald worden. "We willen ervoor zorgen dat de eerste gebruikservaring goed is. Ubuntu voor mobieltjes introduceert een nieuwe manier om je smartphones te gebruiken", aldus Parrino.

Crowdfunding

In 2013 slaagde Canonical er niet in via crowdfunding de beoogde 32 miljoen dollar op te halen voor zijn Ubuntu Edge-smartphone. De teller bleef steken op bijna 13 miljoen dollar. Destijds kondigde Canonical aan dat desondanks er in 2014 een versie van Ubuntu voor smartphones zou verschijnen en dat meerdere hardwarefabrikanten plannen hadden daar toestellen mee uit te brengen.