Hiermee kunnen gebruikers flink wat minder energie gaan gebruiken en dat scheelt geld én is beter voor het milieu. Welke leveranciers bieden zo'n app aan en wat zijn de specificaties van die applicaties? Je leest het in dit artikel.

Energie besparen scheelt veel geld

Waarom zou je een zo'n energieapp gebruiken? Omdat je er inzicht mee krijgt in je energieverbruik, en hierdoor weet je of je wel het juiste voorschotbedrag betaalt aan de leverancier. Is jouw bedrag te laag, dan kun je óf je best doen om minder energie te verbruiken of het voorschotbedrag omhoogbrengen. Anders moet je bij de eindafrekening namelijk bijbetalen. Hoeveel dat is, hangt af van het tarief dat je per kWh stroom en kuub gas betaalt. Hoe lager het tarief, hoe minder je betaalt. Wil je energie besparen en de beste energieprijs betalen? Dan kun je het best energie vergelijken. Online krijg je dan een overzicht van de goedkoopste contracten.

Leveranciers en de applicatie

De energieleveranciers die een energiebespaarapp aanbieden, zijn DELTA, Eneco, E.ON, Essent, Greenchoice, NLE, Oxxio en Qurrent. De meeste leveranciers bieden de app ook aan niet-klanten aan, maar ze doen dit niet allemaal. Zo is de VerbruiksManager van Essent alleen voor klanten te gebruiken, net als de Greenchoice-app. De rest van de leveranciers biedt iedereen de mogelijkheid de app in te zetten. Wel heb je soms een slimme meter nodig of een ander apparaat om de app te kunnen gebruiken.

Comfort Wijzer van DELTA

De DELTA Comfort Wijzer van leverancier DELTA is niet zomaar te gebruiken. Ja, de applicatie zelf is gratis, maar om gebruik te maken van de app moet je een energiemanagementpakket afsluiten. Dit pakket kost 99 euro. Hiervoor krijg je een apparaat dat het energieverbruik meet en twee smart-plugs waarmee je energieslurpers in huis kunt ontdekken. Voordeel van deze app is dat je de zonnepanelen er op aan kunt sluiten, zodat je ziet hoeveel energie deze opwekken. Hiervoor moet je dan wel weer een extra pakket aanschaffen voor 173 euro. De app van DELTA is daarmee niet heel voordelig.

Toon

Toon is de applicatie van Eneco, en draagt dezelfde naam als de slimme thermostaat van deze energieleverancier. De app is dan ook alleen in combinatie met deze thermostaat te gebruiken. Ook hiermee heb je inzicht in de hoeveelheid kWh's die jouw zonnepanelen opwekken. De app geeft je bespaartips. Je kunt alleen niet zelf bespaardoelen instellen, wat met sommige apps wel kan. De app is gratis.

EnergieAssistent

Energieleverancier E.ON heeft een app die gratis en voor iedereen beschikbaar is. Wil je inzicht hebben in wat de zonnepanelen je opleveren, dan moet je wel een opwekmodule afsluiten die je 2,50 per maand kost.

VerbruiksManager

Deze VerbruiksManager is van Essent, die de app alleen aanbiedt aan klanten. Met deze app heb je inzicht in het verbruik en zie je makkelijk of je eigenlijk een te hoog of te laag voorschotbedrag betaalt aan je leverancier. Is dit het geval, dan kun je dit met de app makkelijk aanpassen. De app geeft je bespaartips. Ook deze app is gratis, net zoals de meeste andere.

App van Greenchoice

Groene energieleverancier Greenchoice biedt klanten een handige app aan. Een waarmee je inzicht hebt in het verbruik, de teruglevering van stroom (voor degenen die zelf stroom opwekken) en de meterstanden kunt doorgeven. De leverancier geeft via de app bespaartips én laat je jouw energieverbruik vergelijken met het gemiddelde in Nederland.

Anna-inzicht

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft de app Anna-inzicht, die voor iedereen gratis beschikbaar is. Net als Toon draagt Anna dezelfde naam als de slimme thermostaat van de leverancier die haar heeft ontwikkeld. De slimme thermostaat heb je niet nodig, een slimme meter wel. Het leuke van Anna-inzicht is dat je bespaardoelen in kunt stellen voor jezelf. Jammer is dat de app geen bespaartips geeft.

Oxxio App

Iedereen met een smartphone, tablet of computer kan de app van Oxxio gratis gebruiken. In combinatie met een slimme meter kun je via deze app per uur zien hoeveel energie je verbruikt. Klanten hebben wel meer profijt van de app, want zij krijgen wat extra mogelijkheden van Oxxio. Zoals de mogelijkheid om te controleren of je een juist voorschotbedrag betaalt.

Qurrent Energie

De laatste leverancier die een app heeft voor klanten en niet-klanten, is Qurrent. Heb je geen slimme meter, dan moet je om gebruik te kunnen maken wel een Qbox aanschaffen (90 euro). Dat is een apparaat dat meterstanden uitleest en doorstuurt naar een site. Via deze website kun je ook doelen stellen en advies krijgen.