Wat kunnen mensen met een energie-app?
 

Met energie-apps kunnen mensen zelf op hun tablet of smartphone hun energieverbruik in de gaten houden. Dat is wel zo fijn, want op deze manier voorkomt men dat zij een hoge energierekening krijgen. Daarnaast zorgt de app voor meer inzicht in het energieverbruik. Ook krijgt men soms tips om minder energie te gebruiken. Energie-apps worden ook wel ‘energieverbruiksmanagers’ genoemd. Om gebruik te maken van deze apps, heeft de bewoner meestal wel een slimme energiemeter nodig. Een groot voordeel van een energie-app is dat men het energieverbruik van een apparaat kan inzien. Zo zien zij gelijk welk apparaat energie slurpt en dus het beste vervangen kan worden. Daarnaast bieden sommige apps ook de mogelijkheid om het voorschotbedrag te bekijken en te wijzigen. Ook kunnen sommige energie apps de bewoner een overzicht geven van de opbrengst van zijn of haar zonnepanelen. 

Voorbeelden van energie-apps
 

De meeste energieleveranciers hebben hun eigen app ontwikkeld. Een aantal voorbeelden van deze apps zijn: Eneco App (Toon), Oxxio App, Essent VerbruiksManager, Greenchoice, Nuon (Vattenfall) App, Qurrent en DELTA Slim Wonen. De meeste apps zijn gratis en vaak ook beschikbaar voor niet-klanten. Alleen de VerbruiksManager van Essent en de Greenchoice-app zijn alleen voor eigen klanten beschikbaar. Daarnaast is de Toon (applicatie van Eneco) alleen beschikbaar voor mensen die de thermostaat van Toon gebruiken. De app van Delta is alleen te gebruiken als de klant een energiemanagementpakket afsluit. Het is raadzaam om sowieso altijd de bespaar app van de eigen energieleverancier te gebruiken. Deze app bevat vaak meer informatie. 

Nog meer energie besparen
 

Energie-apps zorgen ervoor dat mensen zich meer bewust worden van hun energieverbruik. De app geeft inzicht en controle over het energieverbruik. De apps geven mensen alleen een zetje in de goede richting, uiteindelijk zijn zij zelf verantwoordelijk voor energiebesparing. Mensen kunnen ook een hoop energie en geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Dat doet men eenvoudig via een energievergelijker. Als huishoudens hun gegevens in de energievergelijker invullen, dan ziet de bewoner gelijk waar hij of zij goedkoper uit is. Op deze manier bespaart men honderden euro's per jaar! Daarnaast kan men met een aantal kleine aanpassingen in het gedrag ook een groot verschil maken. Denk hierbij aan korter douchen, de verwarming standaard één graad lager te zetten en de verlichting uit te doen in ruimtes waar niemand aanwezig is.