Door die netwerkproxy wordt er aanzienlijk minder energie vebruikt door de 3G-internetverbinding. "Dit apparaat verbetert de prestaties en vermindert het energieverbruik aanzienlijk door dienst te doen als een tussenpersoon voor mobiele apparaten die verbinding maken met het internet", stellen de onderzoekers van de Finse Aalto universiteit vorige week in een persbericht.

Bedoeld voor Afrika

De proxy handelt het grootste gedeelte van de dataoverdracht af, waardoor het energieverbruik van smartphones tot 74 procent kan worden verminderd.

De onderzoekers mikken met hun technologie op landen in Afrika waar nauwelijks vaste internetverbindingen zijn, maar wel 90 procent van de bevolking in een gebied met mobiele dekking woont. Op die manier kunnen mensen wel toegang krijgen tot het internet, maar het gebrek aan stroomaansluitingen houdt een sterke groei van mobiel internetgebruik tegen.

De onderzoekers concludeerden ook dat naast het internetverkeer routeren via een proxy het optimaliseren van websites een significante vermindering in energieverbruik door smartphones kan bewerkstelligen. Dat kan via http-compressie en efficiënter gebruik van gecachete data.