Ericsson heeft het hoogste bod uitgebracht in de veiling van afgelopen vrijdag, meldt het Canadese Nortel. Het koopt hiermee de bedrijfstak voor mobiele telefonietechnieken CDMA, de Amerikaanse tegenhanger voor gsm, en 4G-techniek LTE. Vooral de expertise voor laatstgenoemde zou doorslaggevend zijn geweest voor het hoge bod.

Grote telecomcontracten

Samen met die divisie krijgt Ericsson ook belangrijke contracten met telecomaanbieders Verizon, Sprint, US Cellular, Bell Canada en Leap Wireless in handen. Ericsson haalt jaarlijks zo'n 2,7 miljard dollar omzet uit de Noord-Amerikaanse markt. De Nortel-aankoop voegt daar nu nog eens 2 miljard aan toe.

De koop moet nog wel op concurrentiegronden worden goedgekeurd door Canadese en Amerikaanse rechters. Ericsson heeft vrijdag bekendgemaakt dat zijn winst in het tweede kwartaal met 61 procent is ingestort.

Loef afsteken

Het Zweedse Ericsson steekt concurrent Nokia Siemens de loef af. Die had namelijk eerder al een deal van 650 miljoen gesloten met Nortel Networks voor diens wireless-divisie. Dat betrof echter een beginbod wat de minimumprijs voor de veiling bepaalde.

In principe was Nortel akkoord met de verkoop aan Nokia Siemens, maar de veiling zou een definitieve koper opleveren. Daarbij had Nokia Siemens nog wel het recht om een eventueel tegenbod van een andere geïnteresseerde weer te overtroeven.

Beklag

Er was nog een derde partij die Nortels wireless-divisie wou kopen: Blackberry-maker RIM. Dat Canadese bedrijf is echter uitgesloten van de veiling omdat het niet akkoord ging met een beperkende voorwaarde die Nortel oplegde. RIM heeft daarover zijn beklag gedaan, vooralsnog zonder succes.