Een Europese verlaging van de kosten voor dataroaming is weer een stap dichterbij gekomen. De commissie interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement heeft ingestemd met een plan hiervoor van eurocommissaris Viviane Reding. Dit moet leiden tot een tariefplafonds voor mobiele telefonie over de grenzen heen. In april besluit het Europarlement of het voorstel formeel wordt aangenomen.

11 cent per sms

Afgesproken is dat over drie jaar de prijs van bellen met andere EU-landen daalt naar 34 cent per minuut (exclusief btw). De prijs voor sms'en moet vanaf 1 juli van 2009 maximaal 11 cent bedragen. De gemiddelde prijs van sms'en binnen Europa is nu gemiddeld 29 cent.

Ook komen er maatregelen om de hoge kosten van mobiel dataverkeer aan te pakken. Providers worden verplicht betere informatie te geven over het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland. Zo moet er duidelijk gecommuniceerd worden hoeveel MB er gedownload is en dus betaald moet worden. Consumenten krijgen ook de mogelijkheid om een maximumbedrag per maand in te stellen.