Vandaag stemde het Europese Parlement (EP) over plannen van de Europese Commissie (EC) om de 800 MHz band vrij te maken voor een Europees dekkend mobiel breedbandnetwerk. Een grote meerderheid van het parlement stemde in met de plannen. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2013 die band beschikbaar komt voor mobiel internet.

Digitenne moet verhuizen

Die band wordt op dit moment in Nederland gebruikt door KPN voor Digitenne. Het ministerie van Economische Zaken bepaalde al eerder dat, mocht het spectrum dat wordt aangeduid als digitaal dividend gereserveerd worden voor mobiel internet, KPN niet in de problemen zou komen.

"EZ gaat de 800 MHz frequenties, het zogenaamde digitale dividend veilen omdat ze nodig zijn voor het exploderende mobiele internet. Digitenne moet dan verhuizen maar KPN wordt ‘gecompenseerd’", licht een woordvoerster van KPN toe. Digitenne wordt verhuisd naar een andere band.

Meer diensten

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66 in de Europese liberale partij ALDE, die zich namens de commissie Cultuur en Educatie bezig hield met het Europese radiospectrumbeleid laat per e-mail weten blij te zijn met de steun van de parlementariërs. "Dit beleid sluit aan bij een ambitieuze Europese digitale agenda omdat het draadloos internet via mobiele telefoons een stuk efficiënter maakt", stelt Schaake. "Bijkomend voordeel is dat mobiel internet nu net zo snel zal worden als een breedbandverbinding, dus zullen innovatieve ontwikkelingen voor smartphones toenemen."

Naast vrij baan voor supersnel mobiel internet, keurt het Europarlement ook de plannen goed voor andere Europese ict-diensten die gebruik kunnen gaan maken van het spectrum onder de 1 GHz. Dan moet gedacht worden aan programma's voor verkeersveiligheid. Het spectrum onder de 1 GHz wordt geïnventariseerd en herverdeeld.

Verhuizen

Dat dit betekent dat andere diensten die "minder efficiënt gebruik maken" van frequenties in die band moeten verhuizen ziet Schaake niet als een probleem. Zolang er voldoende steun is om over te stappen op een andere frequentie is wat haar betreft de verandering in orde.