Europarlementariërs bereikten dinsdag een compromis over de wettekst waar het Europarlement eind april plenair over moet stemmen. De wet moet de soms absurd hoge prijzen voor grensoverschrijdend mobiel dataverkeer moet beperken.

Daarmee komt een eind aan een wetgevingsproces dat al in 2007 begon en onlangs werd goedgekeurd door verschillende parlementscommissies. "De roamingdeal is definitief", zegt een diplomaat tegen Reuters. EU-commissaris Viviane Reding spreekt van een "overwinning voor de Europese consumenten en een uniforme telecommarkt".

Dalende tarieven tot 2011

Vanaf 1 juli 2009 wordt de prijs van mobiel bellen in het buitenland maximaal 43 eurocent per minuut (alle prijzen exclusief btw) per uitgaand gesprek, en 19 eurocent voor inkomende gesprekken. In de jaren daarna worden de tarieven langzaam verlaagd. Voor 2011 zijn de prijzen vastgesteld op 35 eurocent (uitgaand) en 11 eurocent (inkomend).

Sms en mobiel internet worden ook fors goedkoper. Een sms'je zal vanaf juli 11 eurocent kosten (nu is het vaak het dubbele). Ook de groothandelsprijs van internetten daalt geleidelijk van maximaal 1 euro per verbruikte megabyte in juli tot 50 eurocent in 2011.

Geen torenhoge rekeningen

Ook op andere manieren worden reizigers beschermd tegen de torenhoge rekeningen bij grensoverschrijdend belverkeer. Telecomoperators mogen korte gesprekken niet langer afronden naar één minuut, maar nog slechts een starttarief van 30 seconden rekenen.

Daarna moeten ze op de seconde precies afrekenen. Ook moeten bellers vanaf 2010 gewaarschuwd worden als ze een vooraf aangegeven roamingmaxmimum bijna overschrijden. Als consumenten niks doen, dan worden ze automatisch afgesloten voor roaming.