De Europese Commissie ziet problemen in de overname van KPN-dochter E-Plus. De deal die in juli 2013 wereldkundig werd, komt niet langs de mededingingsautoriteit. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme bronnen. Er zijn bezwaren bij de verkoop van het Duitse telecombedrijf aan Telefónica, waardoor het aantal aanbieders in Duitsland van vier naar drie slinkt, en de Spanjaarden in één klap de grootste speler worden bij onze oosterburen.

Eerst concessies

Met de voorgestelde verkoop van de KPN-dochter is een bedrag van 5 miljard euro cash gemoeid. KPN verwierf daarbovenop een belang van 17,6 procent in de nieuwe gefuseerde onderneming, waardoor een totale transactiewaarde van 8,1 miljard euro is ontstaan. Volgens Reuters moet de Duitse tak van Telefónica echter eerst concessies doen.

Welke dat precies zijn wordt niet vermeldt. Zowel de woordvoerder van de mededingingsautoriteit, Telefónica als KPN geven voorlopig geen commentaar. Volgens de ingewijden van Reuters verstuurt de Europese Commissie volgende week zijn bezwaarschrift naar de bedrijven.