De uniforme technische regels moeten er voor zorgen dat verschillende toepassingen voor mobiel breedband, zoals WiMAX en LTE, elkaar onderling niet storen op deze radiofrequenties.

Nederland is een van de zes EU-lidstaten die het gebruik van de 800 MHz band voor analoge televisie via de ether al heeft afgeschaft. Dat spectrum wordt in Nederland voor een deel gebruikt door KPN's draadloze digitale tv-dienst Digitenne.

De Europese Commissie roept lidstaten al langer op om het aanbod van analoge ethertelevisie af te schaffen, zodat het spectrum vrijkomt voor mobiel breedband. Het vrijmaken van de 800MHz band kan de Europese economie een impuls geven van wel 44 miljard euro.

Meer dekking

Voor de telecomindustrie is de het gebruik van de 800 MHz band in plaats van de 1800 MHz band (UMTS) veel lucratiever, aldus de Europese Commissie. De voor mobiele breedbanddekking vereiste infrastructuur is voor 800 MHz zo'n 70 procent goedkoper dan wat er nodig is om dezelfde dekking te behalen met UMTS. De lagere frequenties halen namelijk een groter bereik en dringen verder door in gebouwen, waardoor er minder zendmasten nodig zijn.

Het 800 MHz spectrum, dat loopt van 790 MHz tot 862 MHz, kan dus uitgestrekte gebieden makkelijker en goedkoper bestrijken. Daarmee is dekking van agrarische buitengebieden haalbaarder en kan Eurocommissaris Neelie Kroes haar ambitie - heel Europa aan de breedband in 2013 - vervolmaken.

LTE stoort digitale tv

Het is nog onduidelijk of de 800 MHz band in Nederland gebruikt gaat worden voor mobiel breedband. Het Agentschap Telecom doet op dit moment vervolgonderzoek of LTE wel geschikt is voor de 800 MHz band. Eerder bleek namelijk al dat het gebruik van LTE-apparaten binnenshuis in driekwart van de gevallen leidt tot storing van het signaal voor digitale kabel-tv.

Het ministerie van Economische Zaken kan nog niet zeggen of de 800 MHz band opengesteld wordt voor LTE. "Zodra de uitkomsten [van het onderzoek van het Agentschap, red.] bekend zijn, kan nadere besluitvorming plaatsvinden. Pas na het onderzoek volgt een eventueel besluit over hoe en wat in deze band", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Interesse voor 800 MHz

Telecombedrijven hebben hoe dan ook interesse in de 800 MHz band. In Duitsland heeft de recente veiling van frequenties voor mobiel breedband de staat miljarden opgeleverd. Daarbij zijn blokken geveild in de 800 MHz, 1,8 GHz, 2,0 GHz en 2,6 GHz banden. Alle partijen hebben vooral geaasd op de schaarse blokken in de 800 MHz-band. De andere banden zijn veel minder gewild.