Eurocommissaris Kroes wil dat landen sneller de ontwikkeling van 4G oppikken en de Europese Commissie geeft daarom UMTS-frequenties vrij voor diens opvolger LTE. Op dit moment is in Nederland een frequentieveiling gaande voor onder meer delen van de 2,1 GHz-band die Europa nu vrijgeeft. Bij deze veiling geldt geen bestemmingsverplichting meer en zijn providers dus vrij om te bepalen of de ruimte wordt ingezet voor GSM, UMTS of LTE.

LTE versplinterd

Europese landen zetten op verschillende frequentiebanden in om 4G realiteit te maken. Daarom worden internationale smartphones uitgerust met antennes die meerdere banden kunnen gebruiken.

Maar de implementatie van LTE verloopt te versplinterd, vindt de Europese Commissie, en daarom moet het gebruik van banden gelijk worden getrokken. Europa wil dat 1920 - 1980 MHz en 2110 - 2170 MHz worden gebruikt om fragmentatie van 4G tegen te gaan. Deze ruimte is eerder ingezet voor UMTS om 3G uit te rollen.

Het Nationaal Frequentieplan (PDF) bepaalt in Nederland welke ruimte voor welke dienst mag worden ingezet. De blokken die de EU wil vrijgeven voor 4G zijn in Nederland bestemd voor mobiele communicatie. Omdat er geen UMTS-verplichting meer aan vastzit, lijkt Nederland alvast te voldoen aan de eisen van de EU.

4G in Nederland

Naar verwachting gaan providers inzetten op blokken in de banden van 800 en 1800 MHz. De golven van de 2,6 GHz-band blijken in de praktijk lastig om een landelijk dekkend 4G-netwerk op te zetten. Er is flink ge├źxperimenteerd met deze frequenties die in 2010 onder de hamer gingen. Diverse providers hebben kleine 4G-netwerken draaien om aan de uitrolverplichting van deze frequentie te voldoen, maar meer ook niet.

Volgens deskundigen loopt de komst van 4G vertraging op omdat telecomfabrikanten van providers willen weten op welke frequentie ze gaan zitten. Aan het eind van de frequentieveiling, die tot enkele weken zou kunnen duren, moet dat in ieder geval duidelijk worden voor Nederland. Zweden, dat voorop loopt met 4G in Europa, rolt LTE voornamelijk uit op 2,6 GHz.

Vorige week bleek nog dat Google geen 4G in zijn nieuwe oer-Android Nexus 4 wil, omdat de techniek nog volop in ontwikkeling is. Omdat de ontwikkeling van LTE is verspreid over meerdere banden, zou het toestel met meerdere receivers moeten worden uitgerust. Dat komt volgens Android-topman Andy Rubin de gebruikerservaring niet ten goede.