De industriecommissie in het Europees Parlement heeft vorige week overleg gevoerd met de Europese Commissie over het Galileo-project. De betere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van dat Europese gps-alternatief (global positioning system) bieden voldoende potentie voor nieuwe toepassingen, vinden de Europarlementari├źrs. Daarom moet Galileo meer financiering krijgen, stelt het Europees Parlament.

Wel budgetbewaking

"Het zou een vergissing zijn om het project halverwege te verlaten, naarmate steeds meer economische toepassingen gebaseerd zijn op positionering via de ruimte zoals toepassingen in de vervoer-, de landbouw- en de bouwsector. Het potentieel voor bedrijven begint zich net te ontwikkelen", bepleit Herbert Reul, voorzitter van de industriecommissie in het Europees Parlement.

"De Commissie moet zeker aandacht besteden aan een professionele afhandeling van de financiering van Galileo. Budgetoverschrijdingen in de mate die we in het verleden hebben gezien, mogen niet weer gebeuren", aldus Reul.

Transport en landbouw

De sectoren logistiek, luchtvaart en landbouw profiteren het meest van Galileo, aldus het Europarlement. De bijkomende voordelen van het systeem voor tal van andere sectoren worden volgens voorstander Reul pas over enkele jaren duidelijk.

De eerste satellieten worden gelanceerd in 2011. In de eerste helft van 2014 zullen achttien satellieten in de ruimte zijn. Er zijn echter dertig satellieten nodig om een volledige dekking van de hele wereld te garanderen.

Gps-alternatief

Galileo is bedoeld als alternatief voor het Amerikaanse gps en het Russische GLONASS, beide militaire systemen. Galileo wordt gebouwd door de Europese Unie samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het is het eerste strikt civiele satellietnavigatiesysteem.

De Europese Unie wil niet meer afhankelijk zijn van gps, een Amerikaans systeem dat door de overheid afgesloten kan worden voor het publiek. Het Amerikaanse leger heeft tijdens militaire operaties al eens de nauwkeurigheid van gps teruggeschroefd om de vijand te hinderen. Die afhankelijkheid is een van de belangrijkste redenen voor Europa om met een alternatief systeem te komen.