Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC. Het marktaandeel van Android groeide in West-Europa van 4,2 procent in juli naar 5,4 procent in september, schrijft Reuters. De verkoop ligt onder de verwachtingen, zegt IDC-analist Francisco Jeronimo.

"Consumenten herkennen het Google-merk wel, maar ze snappen niet wat Android is. Het gebrek aan het aantal toestellen hielp daarbij tot nu toe niet, hoewel dit gaat veranderen", aldus Jeronimo. Meer Android-toestellen van onder meer LG, Samsung, Sony Ericsson, HTC en Motorola zijn op komst.

Samsung nadert Nokia

Samsung komt intussen in de buurt van Nokia op het gebied van verkochte toestellen. Samsungs aandeel steeg naar 31 procent, terwijl dat van marktleider Nokia daalde naar 35,3 procent. "Nokia dreigt komend jaar te worden ingehaald door Samsung", voorspelt Jeronimo. In West-Europa is Symbian volgens IDC nog steeds het belangrijkste besturingssysteem onder smartphones met een aandeel van 48 procent.

De totale verkoop van mobieltjes is in West-Europa in het derde kwartaal met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee herstelt de telefoonmarkt zich weer: het was de eerste stijging na vijf kwartalen met dalingen. De verkoop van smartphones steeg met 2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.