De regeringsleiders van de lidstaten van de EU hebben zoals bekend vlak voor het weekeinde besloten de begroting van de Europese Unie voor de komende zeven jaar flink te korten. Dat gaat onder meer ten koste van de Digitale Agenda van Eurocommissaris Neelie Kroes. De ambitieuze plannen voor breedband voor elke Europese burger in 2020 kunnen de schroothoop op, hoewel Kroes optimistisch blijft.

“Niettemin hebben we met elkaar afgesproken dat iedereen snel breedband internet heeft in 2020 en hoewel het nu moeilijker wordt dat te halen, gaan we ons best doen", schrijft Kroes diplomatiek op haar weblog. Maar, zo schrijft ze verder, die 1 miljard euro is in de komende zeven jaar net genoeg om digitale diensten te ondersteunen, maar nu dreigt er geen snelle infrastructuur te zijn die die diensten kan aanbieden.

'Breedband essentieel voor Europese markt'

“Dat betreur ik, omdat breedband essentieel is voor een digitale centrale markt, de rails waarop de digitale diensten van morgen zullen rijden en dit kon een innovatieve en marktgeoriënteerde manier zijn om die te leveren, vrijwel budgetneutraal op de lange termijn." Ze zegt verder te blijven vechten om breedband in de achtergebleven gebieden te realiseren door innovatieve ideeën te ondersteunen.

Kroes legt nu de verantwoordelijkheid bij de lidstaten: die moeten investeren in de digitale markt waar diezelfde markt daarin faalt. “Als zij hun verantwoordelijkheid nu niet nemen, riskeren we een achterstand in concurrentievermogen." In andere gebieden moet “de markt" het zelf maar oplossen. Ze gaat nu in gesprek met de Europese Investeringsbank, die eerder al geld heeft toegezegd. Dat geld wil ze behouden en besteden. Daarnaast heeft de EIB nog eens een extra potje te besteden van 10 miljard en ook daar heeft Kroes wel belangstelling voor.