Uit de eerste tests bleek dat de Nexus One geen multitouch heeft. Maar het internationale exemplaar dat de Duitse ict-site Heise testte bleek wel volwaardige multitouch te hebben ingebouwd én geactiveerd.

"In tegenstelling tot eerdere berichten kan met het testtoestel prima met twee vingers in de browser worden gezoomd", aldus Heise. Het toestel draaide Android 2.1, build ERD79.

Maar Google zelf zaait twijfel over of Europeanen multitouch op de Nexus One krijgen. Gevraagd naar welke versie buiten de VS wordt geleverd, antwoordt een Google-werknemer op het helpforum dat Groot-Brittannië in elk geval de versie zonder multitouch krijgt, meldt Engadget.

Multitouch verstopt

In de VS is multitouch in de nieuwste Android-versie alleen verstopt aanwezig. Applicaties van derden kunnen de functionaliteit overigens wel benutten, maar Google's eigen software maakt er geen gebruik van.

Deze spagaat geldt ook voor de Droid, die in de VS geen multitouch heeft. Maar buiten de VS heeft het toestel, verkocht onder de naam Motorola Milestone, wel die functie geactiveerd in Android.

Apple-patenten

Dat zowel de Droid als de Nexus One alleen in de VS geen multitouch hebben voedt het vermoeden dat Google die functionaliteit niet mag activeren, omdat Apple daar enkele patenten op heeft. Maar die zijn uiteraard alleen geldig in de VS, dus daarbuiten krijgt Android wel gewoon multitouch.

Bij het hoogoplopende patentconflict tussen Nokia en Apple zouden ook Apple's octrooien op multitouch meespelen. Eerder durfde Palm het wel aan om multitouch te gaan gebruiken zonder Apple te verwittigen.

Palm houdt vol dat daarover geen conflict is met Apple, omdat het zelf ook een aantal eigen octrooien heeft. “Wij hebben een zeer uitgebreid portfolio aan patenten opgebouwd op het gebied van mobiele toepassingen. Je doet dat zodat je een verdedigbare positie hebt in de markt,” aldus Palm.