De grootste telefoonbeurs ter wereld, Mobile World Congress, moest het deze week doen zonder presentaties van nieuwe Windows Phone-toestellen. Alleen Nokia toonde een paar seconden conceptafbeeldingen van zijn eerste Windows-toestellen. Het Finse bedrijf brengt zijn eerste Windows-telefoon pas uit als de grote update van Windows Phone, met de codenaam Mango, is verschenen, schrijft The Guardian. Mango is in het laatste kwartaal te verwachten. "Ruim voor de kerst," aldus Microsoft Nederland tegen Webwereld.

Elops woordkeuze

Nokia-topman Stephen Elop heeft in alle publieke optredens deze week nooit het woord 'Windows Phone 7' in de mond genomen. Hij sprak telkens slechts van 'Windows Phone'. Dat kan erop duiden dat het systeem met de komst van Mango een volgend versienummer krijgt. Eerder schreef Mary Jo Foley van Zdnet dat Microsoft het systeem hernoemt tot Windows Phone 7.5, gevolgd door Windows Phone 8 eind 2012. Onderdeel van de Mango-release is onder meer de browser IE9 met hardware-acceleratie en de mogelijkheid om te multitasken: apps tegelijkertijd laten werken. De release voegt ook ondersteuning toe voor meer talen, waaronder Nederlands.

Nederland

Windows Phone is daardoor pas in het vierde kwartaal in het Nederlands beschikbaar. Dat is een jaar nadat het systeem verscheen. Op dit moment zijn drie Engelstalige Windows Phones van LG, Samsung en HTC in Nederland te koop. Wel komt binnenkort de Dell Venue Pro in Nederland beschikbaar. Dat toestel heeft een 1 Ghz-chip en een 8 megapixel camera.

Samsung en HTC brengen ook op korte termijn nog geen nieuwe Windows-toestellen uit, vertellen Nederlandse marketingmanagers van beide bedrijven. De fabrikanten lijken eveneens te wachten op de Mango-release. "De komst van Mango is een goed moment voor het uitbrengen van nieuwe toestellen. Wij gaan zeker door met Windows Phone 7. We hebben immers eerder ook als een van de weinige fabrikanten succes gehad met Windows Mobile", aldus Mark Moons van HTC Nederland. "Het is voor ons niet ongunstig dat Nokia nu ook overstapt op Windows Phone. Dat zorgt voor groei van het platform."

Samsung heeft Windows Phone ook op zijn planning voor high-end toestellen in 2011 staan, bleek tijdens een presentatie in Barcelona. Maar het bedrijf kan nog niets zeggen over wanneer nieuwe modellen zijn te verwachten.

Dell en Nokia

Uit een uitgelekte planning van Dell blijkt dat de fabrikant tot voor kort van plan was zijn nieuwe Windows-telefoon Wringley uit te brengen in juli met 'de nieuwe generatie windows Phone 7'. Dat kan zowel duiden op Mango als op de kleinere update van Windows Phone die volgende maand plaatsvindt. De lancering van de Wringley lijkt maanden vertraging op te lopen, of Dells roadmaps is inmiddels verouderd geraakt. De Dell Wringley krijgt een 4 inch scherm, een 1 Ghz-chip, uitschuifbaar toetsenbord en een 8 megapixel camera.

Er zijn ook nog vraagtekens over de manier waarop Nokia Windows Phone mogelijk kan aanpassen met eigen toepassingen of interfaces, wat nu voor fabrikanten maar erg beperkt is toegestaan. Nokia's vice-president Niklas Savander zegt dat Nokia voorlopig weinig aanpassingen maakt. De reden is dat deze voor nog meer vertraging zouden kunnen zorgen.

Asus en Acer

Acer is ook nog van plan later dit jaar Windows Phones te introduceren, schrijft Digitimes. Maar ook die fabrikant kon nog geen specificaties en lanceringsdata noemen.

Asus overweegt nog Windows Phone 7-smartphones uit te brengen. Het bedrijf heeft wel prototypes gemaakt, maar Asus-manager Benson Lin zegt dat de release van de toestellen is uitgesteld. Telecomaanbieders zouden niet enthousiast genoeg zijn geweest. Volgens Lin overweegt Asus nog altijd Windows Phones op de markt te brengen, maar is de ontvangst door telco's tijdens het Mobile World Congress nog steeds weifelend.